Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hekimi Prof. Dr. Necati Dağlı, kalp hastalıkları konusunda bilgi verdi.
Kalp hastalıklarının tüm dünyada en sık ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirten Kardiyoloji Kliniği Hekimi Prof. Dr. Necati Dağlı, 'En sık görülen kalp hastalıkları kalp yetmezliği, doğumsal kalp, ritim bozukluğu, tansiyon yüksekliği olanlar ve kapak hastalıklarıdır. Kalp sağlığı aslında insanın tüm vücudunun sağlığıdır. Kalp insanın tüm vücut fonksiyonlarını ve dengesini, beslenmesini sağlayan en önemli organıdır. Herkesin yumruğu kadar olan bu organ hayatımızı idame ettirmemiz için en önemli fonksiyonu yerine getirmektedir. Bundan dolayı bütün insanların kalp sağlığına çok dikkat etmesi gerekmektedir' dedi.

'Düzenli kontrole gidilmesi gerekir'
Belirli yaşın üstüne çıkan ve kalp hastalığı riski taşıyan insanların düzenli olarak kontrole gitmesi gerektiğini aktaran Dağlı, ' Kolesterolü yüksek olan, tansiyonu olan, erkeklerde 55 kadınlarda 65 yaşın üzerine çıkmış kişiler ve diyabeti olanların mutlaka belirli bir düzen içerisinde kalp kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Ayrıca şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalarda aslında bizim için kalp hastalığı yönünden yüksek riskli gruba girmektedir. Bu hastalarında düzenli olarak 6 ayda bir kalp ve damar hastalıkları uzmanına gidip kontrolden geçmeleri gerekmektedir.Kalp krizi sinsi ve önceden tahmin edilemeyen bir hastalık olduğundan dolayı tedbir alınması gerekmektedir. Kalp hastalığı teşhisi konulan hastaların düzenli egzersiz yapmaları ve diyetine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu diyet dediğimiz olay kolesterol ve yağlı yiyeceklerden uzak durup akdeniz dediğimiz daha yeşil sebze, balık ve tavuk ağırlıklı besinlere yönelmeleri gerekmektedir. Kalp hastaları hastalığı ile barışık olup şikayetlerin arttığı durumlarda kontrollerini beklemeden kardiyolog gözetimine gitmeleri gerekmektedir' diye kaydetti.
Kalp ritmi yüksek olan hastalarında ölüm oranının da yüksek olduğunu vurgulayan Dağlı, 'Bu hastalar genellikle karşımıza ani ölümlerle çıkmaktadır. Bunlarında tedavisinde pil takılması, ilaçla tedavi gibi birçok yöntemi vardır. Ailesinde ani ölümü olan insanların ritim bozukluğuna girmeleri daha fazla olduğundan dolayı bu hastaların kendilerini kontrolden geçirmeleri gerekmektedir. Bizim yakından ilgilendiğimiz bir diğer hastalık türü tansiyon yüksekliğidir. Bu hastalarımızın da ilaçla hastalıklarını kontrol altına almaktayız. Diyet ve ilaçların düzenli kullanılması tedavide ana hedefimizdir. Hangi ilacı kullandığından .çok tansiyon hangi miktarda düştüğü önemlidir' şeklinde konuştu.

Kalp Hastalarına Dünya Kalp Sağlığı Gününde altın öğütler