Eyüp Belediyesi ve İstanbul Valiliği işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Bilim Şenliği başladı. Bilime meraklı birçok genç 'Bilim Herkesi Birleştirir' adı altında bilimle ve bilim insanlarıyla bir araya geldi. Haliç Etkinlik Alanı'nda gerçekleşen açılışa Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın yanı sıra İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal ve bir çok bilim meraklısı vatandaş katıldı. Eyüp ilçesinde eğitim gören öğrencilerden oluşan müzik topluluğunun gösterileri eşliğinde başlayan şenlik, 50 çadırın kurulduğu etkinlik alanında devam etti. Başkan Aydın, stantları tek tek gezerek bilime meraklı gençlerin projelerini dinleyerek onlarla sohbet etti.
İlçedeki okulların öğrencilerinin projelerini sunduğu şenlikte, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla yapılan sensörlü çanta dikkat çekti. Öğrencilerin kendilerinin tasarlamış olduğu çantanın içinde bulunan sensör sayesinde görme engelli vatandaş, önüne çıkabilecek herhangi bir cisme karşı uyarılıyor.

'Bilimle ilgilenen gençlerimizi bir araya topladık'
Çocukların projeleriyle yakından ilgilenen Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, 'İstanbul Valiliğimiz ile beraber, 'Bilim Hepimizi Birleştirir' sloganı altında bir proje gerçekleştirdik. Projenin temel amacı, bilimle uğraşan insanları, halkla özellikle gençlerimizle buluşturmak. Atölyeler, deneyimler ve yapılan projelerle iki gün sürecek bir etkinlik. Bilimin gençlerle ilk düzeyde buluşması ve birleşmesi adını verebiliriz. Güzel bir etkinlik oluyor, üst düzeyde bir ilgi var. Çocuklarımızın ilgili olduğunu görüyorum, onlar açısından bir bilgilenme kaynağı olacak' diye konuştu.

'Uygun maliyetli tekerlekli sandalye'
Arkadaşlarıyla birlikte yaptığı engelli sandalyesi projesini tanıtan Özay Arslan ise, 'Biz projemizde tekerli sandalyeyi daha uygun bir maliyet getirerek, engelli vatandaşlarımız için bir tekerlekli sandalye yaptık. Tekerlekli sandalyenin yanında bulunan sensör ve aküler sayesinde güç alıyor. Sağ sol tam tur manevra yapabiliyor, geri dönme gibi de bir sıkıntımız yok' dedi.

'Topluma yararlı bir proje yapmak istedik'
Engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına yaptıkları projeyle dikkat çeken Sude Yeliz Bayra ise 'Görme engelli vatandaşlarımız için bir çanta yaptık. Çantamız iki bölümden oluşuyor, alt bölümüne bir sensör yerleştirdik ve sabitledik. Görme engelli vatandaş yürürken karşılan gelen cisimleri algılıyor çanta ve vatandaşı uyarıyor. Dışarıya bir ses veriyor. Bundan dolayı görme engelli vatandaş yolda rahatlıkla yürüyebiliyor. Herhangi bir cisme çarpmıyor ve uyarı yapıyor. Cismin ne olduğunun bir önemi yok araba veya duran bir nesne ne olduğunun önemi yok. Topluma yararlı olması adına geliştirmeyi düşündüğümüz bir proje. Bizim için bu projenin maliyeti 75 lira oldu' ifadelerini kullandı.
Uluslararası Bilim Şenliği, meraklı gençlerin ilgiyle takip edecekleri atölye çalışmaları, bilimsel gösteriler, çeşitli deneyler ve öğrencilerin yapmış olduğu bilim projeleri sergisi eşliğinde yarın da devam edecek.

Öğrencinin görme engelliler için tasarladığı çantaya yoğun ilgi