MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, 8. İstanbul Finans Zirvesi'ne konuşmacı olarak katıldı. Zirvenin Sanayi ve Teknoloji Politikaları ve Finans başlıklı oturumunda konuşan Usta, "Rekabet gücü üstünlüğü kriterleri açısından bakıldığında, Türkiye gelişmiş ekonomilere göre çok alt sıralardadır ve rekabet gücünün olmadığı görülmektedir" dedi.

MARKALAŞMA ŞART

21. yüzyılın rekabete dayalı bir ekonomik sistem ve bilgi üretimi gerektirdiğini ifade eden Usta, "Bu nedenle, bilgiyi üretecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi, altyapı oluşturulması, üretilen bilginin teknolojik prototipe dönüştürülerek ticarileştirilmesi ve uluslararası düzeyde markalaşma gerektirmektedir" diye konuştu.

BİLGİ TABANLI ÜRETİM

Bilginin üretilebilmesi için bilgi tabanlı üretim yapacak insan gücünün yetiştirilmesi gerektiğini dile getiren Usta, "Bu da eğitim sisteminden geçer ancak bu şekilde idare edilen sistem, böyle bir insan gücünü yetiştirmez. Maalesef istişarenin kaybolduğu ortamda öngörülebilirlikte olmuyor. Belirsizliklerin olduğu bir ortamda da kimse teknolojiye, sanayiye yatırım yapmıyor" ifadelerine yer vedi.

YENİLİĞE YATIRIM YOK

Türkiye'de diğer bir sorunun da yüksek kar marjları nedeniyle betona, AVM'ye ve konuta yatırım yapılması olduğunu belirten Usta, "Buna müdahale edilmediği sürece, teknolojiye ve yeniliğe maalesef kimse yatırım yapmayacaktır. Hükümetin ilk yapması gereken iş, gayrimenkul rantını vergilendiren yasal düzenlemeler yapmasıdır" dedi.