Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, 2013'ten bu yana Zigetvar'da yapılan kazı çalışmalarında Macaristan'daki en büyük Osmanlı yerleşkesinin bulunduğu noktasında bulgular elde edildiğini ifade ederek, "Hamam, palankanın içinde yer alması gereken kışla, cami ve dergahın bulunduğu mekan ortaya çıktı. Kuvvetle muhtemeldir ki, oradaki türbe kalıntılarından birinin de Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat ettiğinde iç organlarının defnedildiği yer olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

Kanuni Sultan Süleyman'ın kayıp mezarının araştırılması projesi kapsamında TİKA'nın öncülüğünde, "Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman'ın Kayıp Mezarının Araştırılması Bilimsel Değerlendirme Paneli" düzenlendi.

Panelde konuşan TİKA Başkanı Serdar Çam, son kazı çalışmalarıyla üzüm tepesinde ortaya çıkan Osmanlı yerleşkesinin bulunmasının gurur verici olduğunu aktardı.

Kazı çalışmaları sonucunda aralıkta Budapeşte'de Kanuni'nin türbesinin bulunduğuna ilişkin açıklama yapıldığını hatırlatan Çam, "Bu süreç 2012'de Ankara'da bir protokolle başladı. Cumhurbaşkanımız Başbakan iken Macaristan Başbakanı ile yaptığı anlaşma çerçevesinde bu süreci başlattık. Doç. Dr. Rap Norbert'in başkanlığında kazı heyeti oluşturuldu ve TİKA destekledi. Süreç adım adım devam ediyor. Macaristan'daki en büyük Osmanlı yerleşkesinin kesinlikle bulunduğu noktasında bulgular ortaya kondu. Hamam, palankanın içinde yer alması gereken kışla, cami ve dergahın bulunduğu mekan ortaya çıktı. Kuvvetle muhtemeldir ki, oradaki türbe kalıntılarından biri de Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat ettiğinde iç organlarının defnedildiği yer olduğu ortaya çıktı" dedi.

Çalışmaların Türkiye Proje Ekip Başkanı Prof. Dr. Ali Uzay Peker de Zigetvar'daki kazıda kare planlı bir yapının ortaya çıktığını belirterek, "Kanuni'nin türbesi olma ihtimalini güçlendiren veriler, kanıtlar var. Yapının türbe olduğunu iyice ortaya çıkarmak için 16 Mayıs'ta kazılar tekrar başlayacak. Hedefimiz; Kanunu'nin türbesini bulmaktı. Tamamen ortadan kalkmıştı. Buranın bir palankanın içinde bulunduğunu, Osmanlı yerleşkesinde olduğunu unutuyoruz. Kazı, bizi Macaristan'da Osmanlı yerleşkesinin ortaya çıkartılmasına götürdü. Bu gerçekten önemli bir keşif olacak. Çok yönlü bir proje" ifadelerini kullandı.