Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Kazak, Samsun'da son 2 yılda merkezin ciddi bir başarı yakaladığını ifade etti.

Şehit annesinin organlarıyla hayat buldular

Bağışçı sayısının 80'lerden 10 binlere çıktığını söyleyen Kazak, ''İnsanları bilinçlendirdikçe organ bağışı sayısı artıyor'' diye konuştu.

250 NAKİL GERÇEKLEŞTİ
Merkezin Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin doku ve organ nakli koordinatörlüğünü yaptığını kaydeden Dr. Kazak, ''Samsun'da ve ilçelerimizde halkımızı bilinçlendirmek için sürekli standlar açıyoruz. Bu standlarda personelimiz hafta sonları dahi gönüllü olarak çalışıyor. Ülkemizde malesef şu anda daha çok canlıdan organ nakli yapılıyor, temel amacımız kadavradan nakli arttırmak. Bu konuda tüm paydaş uzmanlarla eğitimler yapıyoruz ve bağışçı sayısında ciddi artış yakalıyoruz. Her platformda bu konuyu gündeme getiriyoruz. Çünkü ülkemizin buna gerçekten çok ihtiyacı var. Merkezimiz il sağlık müdürlüğümüzün katkılarıyla son 2 yılda organ bağışçı sayısını 10 bine çıkardı ve 250 organ bağışı dağıtımını gerçekleştirdi. Koordinatör arkadaşlarımız için bu çok büyük bir mutluluk. Halkımızı bilinçlendirmek için projelere ve seminerlere devam edeceğiz'' dedi.

SAMSUN BAĞIŞÇIDA İLK ÜÇTE
Organ bağışında önemli olan noktanın insanları doğru bilgilendirmek olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal ise, "Bilgilendirme için birçok projemiz var. Liselere, öğretmenlere, memurlara, özel kurumlara organ bağışı konusunda seminerler veriyoruz. Çok yanlış bilgiler var insanların aklında, doğru bilgilerle çok güzel şeyler oluyor. Samsun'da binlerce kişi organlarını bağışladı. Türkiye'de milyon başına düşen bağışçıda ilk 3'teyiz. İlk iki şehir nüfusça Samsun'dan oldukça büyük. Bu bizim için yeterli değil, rakamları daha da yukarı çekmek istiyoruz" dedi.

Zerrin SOMUNCU