Somali'deki resmi temaslarına devam eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, inşası Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen Somali Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezi'nin açılışlarını yaptı. Orgeneral Akar açılışta yaptığı açıklamada, bölgesel ve küresel barış ile istikrarın önemli destekçilerinden olan Türkiye'nin kendi tarihi tecrübesini; toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini; sahip olduğu imkan ve kaynaklarını 'Afrika sorunlarına, Afrikalı çözümler' ilkesi çerçevesinde, barış ve istikrar yolunda Somalililer için seferber ettiğini kaydetti. Bu kapsamda Türkiye'nin Mogadişu'da en büyük yurtdışı askeri yerleşkesini açtığını belirten Akar, Somalililerin güvenlik ve istikrarına elinden gelen azami katkıyı sağlamayı amaçladığını, söz konusu okullarda eğitim alan ve ülkelerinin güvenliğine katkı sağlayacak personel sayesinde, Somali'nin geleceğe daha güvenle bakma imkanı bulacağını vurguladı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Somali Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından eğitilecek personelin, başta Somali ve bölgenin güvenliği olmak üzere, Afrika ve dünya barışı için hizmet edeceğini kaydeden Akar, ülke, bölge ve dünya barışına çok önemli katkılar sağlayacak söz konusu eğitim kurumlarından yetişecek personelin, iki ülke ilişkilerini gelecekte çok daha iyi seviyelere taşıyacağını belirtti.
Ayrıca törende, eğitimlerini Türkiye'de tamamlamış Somali Silahlı Kuvvetleri mensubu subaylardan terfi alanlara yeni rütbeleri verildi.
Somali Başbakanı Hasan Ali Kayre ile yabancı sivil ve askeri misyon şeflerinin katılımıyla açılışları gerçekleştirilen okullar ve eğitim merkezinin yönetimi ile eğitim/öğretim faaliyetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından görevlendirilen personel tarafından yürütüleceği, bu okullarda yetiştirilecek personel ile Somali Silahlı Kuvvetlerinin gelecekteki subay ve astsubay ihtiyacının karşılanması amaçlandığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanı Akar’ın Somali ziyareti