Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Samsun'da yaptırdığı 19 Mayıs Stadı'nın inşaatı hızla yükseliyor. Temeli Ağustos 2013'te atılan stadın Yüzde 77'si tamamlandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 29 stat projesinden 5'inin bittiğini belirterek, 'İki haftada bir maç yapılacak statlar yerine restaurantları, alışveriş merkezi ve locaları ile her gün kullanılabilecek spor tesisleri hayata geçiriyoruz' dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde yaptırdığı 19 Mayıs Stadı'nın inşaatında önemli ilerleme kaydedildi. 145 milyon TL'ye mal olacak 33 bin 919 seyirci kapasiteli stadyum inşaatında sona yaklaşıldı. Kırmızı Beyazlıların önümüzdeki sezon maçlarını oynayacağı yeni stadın imalat durumu yüzde 77'ye ulaştı.

"Samsun 19 Mayıs Stadı UEFA 2020 standartlarına göre yapılıyor"

UEFA 2020 standartlarına göre yapılan Stadyum İnşaatının çatı bölümünde kilit geçme imalatı devam ederken, çelik malzemelerdeki boya ve rötuş işlemlerine de başlandı. Stadın AVM bölümündeki çatı çeliğinde imalat ve montaj çalışmaları sürüyor. Merdiven korkuluğu, cam, kapı, ahşap, ve granit tezgah imalatları süren inşaatın dış cephe malzemesiyle ilgili onayın da uzmanlardan alındığı ifade edildi. Stadın mekanik bölümünde ise vitrifiye ve sıhhi tesisat armatürleri ile klima santrallerinin montajları devam ediyor. Ayrıca saha aydınlatmaları ve pano bağlantılarında da önemli mesafe kaydedildi. Dış cephe modüler sistem panelleri ile koltuk imalatı önümüzdeki hafta başlıyor. Bazı taraftarların koltukları kırarak sahaya atmasını engellemek için tribünlere yerleştirilen koltukların sağlamlığı test edildi. stadyumdaki alt yapı çalışmaları da devam ediyor.

"Stadyum; restaurantları, alışveriş merkezleri ve localarıyla bir yaşam merkezi haline gelecek"

140 bin metrekare alanda yapılan Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nda yerden çim ısıtma, tribünden ısıtma, alışveriş merkezi, localar, 7 restaurant, ofisler, amatör kulüplere tahsis edilecek antrenman sahaları bulunacak. Karadeniz'in rüzgarlı olduğunu düşünülerek rüzgar kanalları ona göre yapıldı. Çatı sistemi stadyumdaki seyircinin ambiyansının olduğu gibi stat içine yayılması için çatı sistemi eğimli yapılıyor. Akıllı stat diye ifade edilen stadyumun içerisindeki tüm elektronik ve mekanik sistemler birbirine bağlantılı olacak. Örneğin, statta bir yangın çıktığı zaman, sulama sistemleri harekete geçecek ve turnikeler serbest kalacak.

'29 stat projemizden 5 tanesi bitti, diğerlerinin inşaatı devam ediyor'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin çok farklı illerinde devam eden stat projeleri olduğunu belirterek, '8 tanesi proje aşamasında olan 29 stat projemizden 5 tanesi bitti, diğerlerinin inşaatı devam ediyor. Samsun, Eskişehir, Gaziantep ve Sivas stadları bu yıl bitiyor. Bu stadların toplam maliyetleri 3 milyar TL'nin üzerinde. Statlar sadece futbol amaçlı olarak kullanılan, iki haftada bir maç yapılacak yerler değil de, restaurantları, alışveriş merkezi ve locaları ile her gün kullanılabilecek, yaşayan bir stat diye tabir ettiğimiz bir spor tesisi olarak hayata geçirilecek. Bununla birlikte tribün altlarında sportif anlamdaki ticari alanların oluşturulmasını kastediyorum. Şunu özellikle söyleyeyim; ticari alan dediğimde bir AVM'den bahsetmiyorum. Sportif malzemenin satıldığı ve ticaretinin yapıldığı alanları kastediyorum. Çünkü bunların ciddi anlamda bir gelir katkısı olacak.' dedi.

'Samsun'a yakışır bir stat kazandırıyoruz'

Spor kenti Samsun'a yakışır bir stat yapıldığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Buraya gerçekten Samsun'a yakışır bir stat kazandırıyoruz. İnşaat durumu yüzde 77 civarı olan bir yapı içerisindeyiz. Burada gayet modern bir şekilde inşa edilen 33 bin 919 seyirci kapasitesine sahip olan bir stat yükseliyor. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki sezondan itibaren yeni stadımız Samsun halkının hizmetinde olacak. Gece gündüz demeden çalışan ve emeğe geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.