Türk bilim adamlarının üzerinde çalıştığı proje sayesinde yol ışıkları LED'li olacak. Işıkların yanıp sönme durumu trafikteki araçların hız ve yoğunluğuna göre değişecek. Projeyle enerjide büyük tasarruf sağlamak amaçlanıyor. 2016 Verimlilik Haftası kapsamında düzenlenen Aydınlatmada LED Teknolojisi Semineri'nde ele alınan sistem, ilk kez İstanbul Kağıthane Cendere yolunda uygulanacak.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'nün desteği ve Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte uzmanlar, düşük enerji tüketimi ile dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan LED teknolojisini ele aldı.

PROJEYE BAKANLIK DESTEĞİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil, İTÜ ve İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Şirketi ortaklığı ile geliştirilen Yol Aydınlatması Otomasyon Sistemlerinde Enerji Verimliliği projesi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Onaygil, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen projede, belirlenen bir yoldan geçen araç sayısı ve araç hızına bağlı olarak aydınlatmanın nasıl olması gerektiğine karar veren bir otomasyon sistemi oluşturulduğunu belirterek "Sistemin en büyük amacı hem trafikte güvenliği hem de enerjide tasarrufu sağlamaktır. Sistemin işlemesi için öncelikle trafik kontrol merkezine bağlı trafik sensörlerinden araç sayısı ve hız bilgileri alınacak. Sonra yol üzerindeki mevcut koşullara uygun loşlaştırma oranlarına karar verilecek. Geliştirilen kontrol sisteminin ilk uygulaması İstanbul Kağıthane Cendere yolunda yapılacak. Sonra şehir içindeki gerçek yol koşullarında kullanılacak. 2017 Şubat ayında tamamlanması planlanan proje aynı zamanda trafik kazalarını azaltmada etkin olabilecek" dedi.

Onaygil, "LED teknolojisi sağlıklı mı değil mi?" tartışmalarına da değindi. Elektrik enerjisiyle çalışan tüm lambaların az ya da çok radyasyon yaydığını belirten Onaygil, "Dolayısıyla LED ampuller için de bu geçerli. Ancak içerisinde civa barındırmadıkları için daha güvenli bulunuyor ve dünya genelinde ön planda tutuluyor. Zaten cep telefonları ve X-ray cihazları yani elektromanyetik dalgalarla yaşıyoruz. Teknoloji bizi bu yöne doğru çekiyor. Tercih bize ait; ya Robinson hayatı yaşayacağız ya da teknolojinin beraberinde getirdiği tüm bu sistemle hareket edeceğiz." diye konuştu.