Mardin'de 'Hayat Boyu Öğrenme Programı' kapanış töreni yapıldı. Bir otelde yapılan programa, AB Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Artuklu Kaymakamı Şakir Önen Öztürk ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kursiyerler katıldı. Törende konuşan AB Delegasyonu Başkanı Berger, Türkiye ile projeler konusunda son derece güçlü bir ilişki içerisinde olduklarını belirtti. Projenin yaşam boyu öğrenmeyle ilgili olduğunu ifade eden Berger, 'Yaşam boyu öğrenmenin, kimse için yaşamı boyunca öğreneceği yeni bir şey olduğunu sanmıyorum ancak AB ve Türkiye yaşam boyu öğrenme kavramının kişilerin ekonomiye katılmaları amacıyla kapasite ve becerilerinin geliştirilmesi bakımından önemli olduğunu keşfetmiş bulunuyorlar. Yaşam boyu öğrenme ve özellikle istihdam edilebilirlik, sosyal içerme ve büyümeye destek Avrupa eğitim ve öğretim programının hedeflerinden biridir. Bu AB'nin üzerinde mutabık kaldığı dört hedeften biridir ve bu proje bunun nasıl yapıldığına dair güzel bir örnektir' dedi.

'Programın yürütülmesinin birçok paydaşı var'
Yaşam boyu öğrenmenin ülkeler, kuruluşlar ve bakanlıkların işbirliği olmaksızın gerçekleştirilemeyeceğini anlatan Berger, 'Yaşam boyu öğrenme programının yürütülmesinde rol alan birçok paydaş vardır. Birçok paydaş katkıda bulunabilir, bu alandaki uzmanlıklarını, bilgilerini ve deneyimlerini paylaşabilirler. Özellikle dünya genelinde uzmanlıkları, kapasiteleri ve yüksek kalitede çalışmalarıyla bilinen Türk şirketler vardır. Bu şirketler bugün ele aldığımız eğitimlere katılan insanlara bu yüksek kaliteyi aktarabilirler. Özel sektöre gelince, Türk hükümetiyle var olan işbirliğimiz kapsamında yaptıklarımızda özel sektör çok önemli bir paydaşımız. Türk hükümeti de bir yeterlilikler çerçevesi kabul etmiştir. Bu çerçeve yaptığımız çalışmaların temelini teşkil etmektedir. Etkin bir şekilde katılım sağlamak üzere eğitime, gerekli becerilere, yeterliliklere ve standartlara sahip olmaya ihtiyacı olan bireylerle şirketleri bir araya getirmemize yardımcı olmuştur. Mardin'deki bu projemiz, hayat boyu öğrenmenin desteklenmesine yönelik operasyonumuzun bir parçası olup Türk hükümetiyle yakın bir işbirliği içinde, AB tarafından mali olarak desteklenmektedir. Bu operasyon, hayat boyu öğrenme alanında Türkiye tarafından başlatılan reformu desteklemiştir. Bu operasyon altında desteklenen bir dizi proje bulunmaktadır' diye konuştu.

'Güçlü ortaklık için önemli bir fırsat'
AB heyetinin Mardin'e ziyaretinin güçlü bir ortaklık için önemli fırsat olduğunu dile getiren Artuklu Kaymakamı Şakir Önen Öztürk, 'AB'nin kıymetli delegasyonun üyelerinden de önemli ve güçlü katkılar bekliyoruz. Bugün ve yarınki ziyaretlerinin bu güçlü ortaklık anlamında önemli fırsatlar doğuracaktır. Bugün programın kapanışının hayırlı olmasını diliyorum' ifadelerinde bulundu.

'Programlarımız toplumun ihtiyaçlarına göre artıyor'
Programlarının toplumun ihtiyaçlarına göre sürekli artığını diye getiren Hayat Boyu Öğrenme Daire Başkanı Cengiz Orta ise, şunları kaydetti:
'3 bin 176 kurs programımız toplumun talebine, ihtiyacına yönüne göre sürekli olarak artmaktadır. Türkiye genelinde AB projeleri bakımından Hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi programın kapsamında 37 tane projemiz var.'
Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.

Mardin’de ‘Hayat Boyu Öğrenme Programı’ kapanış töreni