29 Mayıs tarihinde, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde görev başında öldürülen Dr. Kamil Furtun cinayeti ile ilgili Samsun Valiliği tarafından yapılan idari soruşturma sağlık sendikaları temsilcilerinin tepkilerine neden oldu. Türk Sağlık-Sen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şube başkanları asıl sorumluların görevlerinden alınmadığını ifade etti.

KİMSE SORUMLULUK ALMIYOR
İdari soruşturma raporunda adı geçen çalışanların hep daha az işin başında olanlar olduğunu kaydeden Türk Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, ''Sağlık bakanlığından tutun da kamu hastaneler birliğinin başkanlarından, idarecilerden, sorumluların sorumluluk almaları gerektiğini, burada bir güvenlik zafiyeti olduğunu kabullenmeleri ve görevlerinden el çekmeleri gerektiğini söyledim, hala da söylüyorum. Kimse sorumluluk almıyor. İlkadım Kaymakamlığı'nın olayı soruşmak için oluşturduğu komisyonda 7 kişinin hakkında soruşturma açılmasını, 3 idareci için de yer değiştirme önerildi. Lakin bilmedikleri bir şey var, bu idareci arkadaşlarımızın sözleşmesi gereği ancak ceza puanı ile yer değişikliğine maruz kalırlar ya da sözleşmelerinin feshi gerekir'' diye konuştu.

OLAY 3-5 MEMURUN ÜSTÜNE YIKILACAK
Güvenlik zafiyeti olduğunu idarecilerin, siyasetçilerin, yöneticilerin kabul etmemesinin çok ilginç olduğunu ifade eden Çakmak, ''Hiç kimse sorumluluğu almadığı için maalesef olay 3-5 tane memurun, 1-2 müdür yardımcısının üzerine yıkılacak gibi görülüyor. Başhekimliğin, idari sağlık hizmetleri müdürlüğünün ve sağlık bakım hizmetlerinin görev tanımı çok nettir. Birbirlerine müdehale edemezler. Burada bazı şeylerin başhekimliğe iletilmediği çok nettir. Herkes de biliyor ki asıl hedef başhekimdi. Birisinin hedefiysen zaten işini doğru yapıyorsundur. Başhekimliğin burada bir sorumluluğu olduğunu düşünmüyorum'' ifadelerini kullandı.

FİYASKO DOSYA
SES Samsun Şube Başkanı Özgür Ulu ise, Soruşturmayı yürüten Vali yardımcısını ziyaret edip, konu hakkında kaygı ve beklentilerini ilettiklerini söyleyerek, ''Maalesef kaygılarımızda haklı çıktık. Yapılan soruşturmanın tam anlamıyla fiyasko ile sonuçlandığını basına yansıyan haberlerden gördük. Yapılan idari soruşturmada idari boşluktan, ihmalden kaynaklanan bu uygulamaların tespit edilerek gerekli disiplin cezalarının verilmesi ve idari görevde bulunan, İsmail Koyun'u koruyan kollayan, hastaneye rahatlıkla girip çıkmasını sağlayan ona çay ısmarlayan kişilerin görevlerinden alınmaları gerekirken, görevlerinden alınmalarına gerek olmadığına hatta emsal görev ile başka kurumlarda görevlendirilmelerine yönelik öneri adeta basiretsizliği ödüllendiren, hatta teşvik eden bir durum'' dedi.

ŞAHİTLERE SORUŞTURMA
Hastanede cadı avı başlatıldığını ileri süren Ulu, ''İsmail Koyun'dan rahatsız olduğunu ifade eden, bunu değişik platformlarda dile getiren, mahkemede konu ile ilgili şahitlik yapan kişiler hakkında disiplin soruşturması yapıldı, İlkadım Kaymakamlığı tarafından dasoruşturma izni verildi. Bu durum açık ihmali ve sorumluluğu olan kişileri koruma ve kollama amacı taşıyor. Hukuken kendilerini siyasi erkin gücü ile aklayanlar kamuoyu vicdanında aklanmıyor. Sendikamız konu ile ilgili olarak yapılan idari soruşturma dosyasını Bilgi Edinme Kanunu kapsamında talep etti. Dosyayı inceledikten sonra gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU