Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın program otoritesi olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından uygulanan, Orta Karadeniz Bölgesi'nin Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi çerçevesinde Samsun Sağlık Endüstrisi Zirvesi düzenlendi. Programa tıbbi cihaz ve medikal malzeme üreten ulusal ve uluslararası firmalar katıldı. Program başlamadan önce katılımcılar medikal malzemelerin sergilendiği stantları gezdi.

DEVLET YOKSA GLOBAL FİRMA YOK

Programda ilk olarak konuşan MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, Başkan Yılmaz'ın destekleriyle MEDİCLUST şirketinin ortaya çıktığını ve bu şirketin çok önemli olduğunu ifade etti. Aydemir, 'Bu şirket Türkiye'deki tıbbi cihaz pazarının yerli üretime yönlendirilmesiyle alakalı ciddi roller üstlenecek. Sadece Samsun olarak algılanmamalı, Türkiye'de tıbbi cihaz üretimini yerlileştirmeyi amaçlıyoruz. Bu şirket de buna hizmet edecek. Hekimler sanayi ile işbirliği yapmadığı sürece istediğimiz ivmeyi ve yenilikleri yakalayamayız. Sağlık camiası, sanayinin içine girmeli. Sağlık Bakanlığı'ndan beklentimiz ise ihtiyaçlarını planlayıp, sektöre bunu ürettirecek mekanizma geliştirmesi. Güdümlü üretimle, firmaların pazar düşünme problemi olmayacak sadece üretme kaygısı olacak. Devletin, mutlaka bizimle birlikte olması gerekiyor, Türkiye'nin artık Türk tipi sanayileşme modelini konuşması lazım. Devlet yoksa global firma yok, devlet bize destek veriyor ama ben öldükten sonra bu firma yok olacaksa devletin desteği boşa gidecek. Tıbbi cihaz ithalatı cari açığın sebeplerinden biri. Aslında modern dünyanın sömürü sistemi ve sistemin değişme zamanı geldi' şeklinde konuştu.

5 SEKTÖR ÇOK ÖNEMLİ

Sektörde artık çok daha farklı konuların konuşulduğunu kaydeden OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, yoğunlaşması ve uzmanlaşması gereken 5 sektörün olduğunu dile getirdi. Özen, 'Lojistik sektörü, sağlık endüstrisi, tarıma dayalı endüstri, turizm ve dijitalleşme konusunda kararlı adımlar atılmalı. Bu 5 noktada ilerlenecek çok mesafe var' ifadelerini kullandı.

40 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, Samsun'un medikal sanayide önemli bir mesafe aldığını ifade ederek, "Tıbbi cihaz için yurt dışına ödenen paranın yerli üretime yönlendirilmesi ile sektörde yerli ve milli üretimi güçlendirip dış ticaret açığı azaltabiliriz. Buradaki temel amacımız katma değeri yüksek, ileri teknoloji sahip ürünler üretmek, istihdamı arttırmak ve kamu alım maliyetlerini düşürmek. Devlet desteği ile devletin içerisinde küresel markalar oluşturmak, bu markaların kalıcı olmasını sağlamaktır. En az savunma sanayi kadar önemli tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe bilgi birikimini değerlendirerek yüksek teknolojiye geçiş sürecini hızlandırmalıyız' diye konuştu.

SAMSUN İÇİN BÜYÜK AVANTAJ

Son olarak konuşan Vali Osman Kaymak da, ana hedeflerinin Samsun sağlık endüstrisini ve medikal ekipman sektörünü tanıtmak olduğunu vurguladı. Kaymak, "Cerrahi alet üretimi, dünyada 3 yerde kümelenmiş durumda, Almanya, Pakistan ve Türkiye'de Samsun. Bu durum ilimiz için önemli bir avantaj. Medikal sektör, Samsun'da 35 yıl önce konuşulmaya başlandı. Bu sektör, makine yatırımları itibariyle savunma sanayi ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olup, hammadde ve teknik çizimleri değiştirildiğinde, bir gecede ülke savunmasında üretime geçebilmektedir. Bu özelliği ile stratejik önemini daha da arttırıyor. Medikal, yaşlanan nüfus ile orantılı olarak dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden birisi. Bu sektörün dünyadaki toplam ticaret hacmi 400 milyar dolar, ülkemizde ise tıbbi cihaz pazarı 3 milyar dolar. Bundan sonraki aşamada Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın önderliğinde bu sektördeki çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL