Çilek, kalp dostu

İtalyan ve İspanyol bilim adamlarının yaptığı ortak araştırma, çileğin, kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörü olarak kabul edilen kolesterol üzerindeki faydalı etkisini ortaya koydu.\r\n

Çilek, kalp dostu
\n  
\n
\n İtalyan ve İspanyol bilim adamlarının yaptığı ortak araştırma, çileğin, kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörü olarak kabul edilen kolesterol üzerindeki faydalı etkisini ortaya koydu.
\n
\n  
\n
\n İtalya’daki, Università Politecnica delle Marche (UNIVPM) üniversitesiyle, İspanya’daki, Salamanca, Granada ve Seville üniversitelerince yapılan araştırma, çileğin kandaki toplam kolesterolü, kötü kolesterol olarak da bilinen düşük dansiteli lipoprotein (LDL) ve trigiliseritleri önemli oranda düşürdüğünü gösterdi.
\n
\n  
\n
\n Bilim adamlarının 23 sağlıklı katılımcı üzerinde yaptığı araştırma, bir ay süreyle günde yarım kilo çilek yiyenlerin kanındaki toplam kolesterol miktarının 8,78 oranında düştüğünü ortaya koydu. Araştırmada ayrıca, katılımcıların kanındaki LDL oranında yüzde 13,72 ve trigiliseritlerin miktarında da yüzde 20,8 lik azalma olduğu saptandı. Bilimsel çalışma, çilek yemeği kesen katılımcıların kan değerlerinin 15 gün içinde tekrar eski seviyelerine döndüğünü gösterdi.
\n
\n  
\n
\n UNIVPM araştırma görevlisi Maurizio Battino başkanlığında yapılan araştırma, Nutritional Biochemistry adlı bilimsel dergide yayımlandı.
\n
\n  
\n
\n Battino, yaptıkları bilimsel çalışmanın, çileklerdeki biyoaktif bileşiklerin, kalp hastalıklarının varlığı kabul edilen işaretleri ve risk faktörlerine karşı koruyucu etkisini ortaya koyan yayımlanmış ilk araştırma olması bakımından önem taşıdığını vurguladı.
\n
\n  
\n
\n Araştırmacılar, çilekteki faydalı etkilere yol açan bileşiğin hangisi olduğuna ilişkin henüz elde net bir delilin bulunmamasına karşın, “tüm işaretlerin ve epidemolojik çalışmaların, bitkilere kırmızı rengini veren bir renklendirici olan antosiyaninleri gösterdiğini” belirtti.
\n
\n  
\n
\n Araştırmanın, çileğin, ultraviyole radyasyonuna karşı koruyucu etkisi bulunduğu, alkolün mide mukozasına verdiği zararı azalttığı, alyuvarları güçlendirdiği ve kanın yaşlılığı geciktirme yeteneğini iyileştirdiğine ilişkin daha önceki bilimsel çalışmaları da teyit ettiği bildirildi.
\n


EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun'da feci kaza! Otomobilin içinde sıkıştılar

1 Samsun'da feci kaza! Otomobilin içinde sıkıştılar

Sosyal medya fenomeni E-5'te kaza yaptı

2 Sosyal medya fenomeni E-5'te kaza yaptı

ABD, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili nihai bir sonuca varmadı

3 ABD, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili nihai bir sonuca varmadı

Taner Taşkın: 'Saygı duyulacak takım'

4 Taner Taşkın: 'Saygı duyulacak takım'

Fetö operasyonu! 9 gözaltı

5 Fetö operasyonu! 9 gözaltı

18 Kasım Pazar Samsun hava durumu..

6 18 Kasım Pazar Samsun hava durumu..

Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık: 'Bizimle yaşayacak'

7 Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık: 'Bizimle yaşayacak'

Ali Öztürk'ten Kara'ya ziyaret

8 Ali Öztürk'ten Kara'ya ziyaret

Emekli-Sen Haber'de

9 Emekli-Sen Haber'de