Samsun haber gazetesi
X Reklamı Kapat

Bal ekonomiye kazandırılacak

AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, bal üretiminde Samsun un mevcut potansiyelinin tamamını kullanamadığını belirterek, Bu potansiyel daha çok artabilir. Özellikle kırsal alanda aile ekonomisine ciddi katkısı olabilir. İyi şartlarda üretildiği z

Bal ekonomiye kazandırılacak
AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır tarafından “Marka Bal Olma Yolunda Samsun Sempozyumu” düzenlendi. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki sempozyuma AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır’ın yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, ilçe belediye başkanları, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
EKONOMİYE CİDDİ KATKI SAĞLAR
Sempozyumda konuşan AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır,  “Bilim insanları, ‘arılar dünyada olmadığı zaman dünya 4 yıl sonra bitiyor’ diyorlar. Arılar dünya için o kadar önemli bir canlıdır. Arıcılığa çok önem veriyorum. Balı çevrenin de en güzel göstergesi olarak arıları da aldığımızda ama bir taraftan da ekonomik öğe olarak alıyorum. Çünkü çiftçimizin belli bir eğitimden sonra üreteceği baldan hem kendisi ekonomik yarar sağlayacak hem de ülkemizin gelir kaynakları artacak. Bunları da önemsemek durumundayız. Üretimde Samsun mevcut potansiyelinin bütünü kullanamıyor. Bu potansiyel daha çok artabilir. Burada sınırımız çok geniş ama bunu mutlaka bilinçle yapmalıyız. Özellikle kırsal alanda aile ekonomisine ciddi katkısı olabilir. İyi şartlarda üretildiği zaman iyi bir balı iyi bir rakama da satmak mümkündür” dedi.
SAMSUN’A KATKI SAĞLAR
Samsun şehrinin geçmişte tütünü ile tanındığını belirten Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, “Samsun tütünü ve bu tütünden üretilen sigaralarla söylenirdi. Sigaranın insan sağlığına verdiği zararlar ortaya konduktan sonra Samsun’da tütündeki tanılırlığını kaybetmeye başladı. Ama Samsun’da hayat durmadı hatta daha da artarak devam ediyor. Bundan sonra Samsun’un tanınır bir ürünü piyasaya girilemedi. Bununla ilgili büyük çabalar var. Balın markalaşması Samsun’a çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Samsun’da büyük miktarda bal üretilmekte ama bunun piyasaya sunulmasında hiçbir belirlilik gözükmektedir. Markalaşma çalışması bunu sağlayacaktır. Yurt dışında Samsun balının çok güzel ambalajlarla sunulması şuanda hepimize hayal gibi geliyor ama neden olmasın. Hayal kurmazsak hiçbir şeye ulaşamayız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından oturumlar başladı. İlk oturumu OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy başkanlığında Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Özkan Koca, “Türkiye Balarısı Biyoçeşitliliği” konusunda sunum yaptı.

İHA


EN ÇOK OKUNANLAR