Ordu’da Mantarlar Ve Zehirlenmeler Konferansı

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Doğada Yetişen Mantarlar ve Zehirlenmeler konulu konferans düzenledi.

Ordu’da Mantarlar Ve Zehirlenmeler Konferansı

Son zamanlarda doğada yetişen mantarların bilinçsiz tüketilmesi nedeniyle Ordu’da ölümlere varan istenmeyen durumlar ortaya çıktı. Bu nedenle mantarlar ve neden oldukları zehirlenmeler konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen’in konuşmacı olarak katıldığı Doğada Yetişen Mantarlar ve Zehirlenmeler konulu bir konferans düzenlendi.

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Kıvanç Günay, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşin Ertuğrul, Şube Müdürleri ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli katıldı.

MANTAR TOPLAMADA PÜF NOKTALAR

Ülkemizin doğal mantarlar bakımından çok zengin bir ülke olduğunu belirten Prof. Dr. Aysun Pekşen, mantar ürünlerinin birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Bahar ve yaz aylarının yaklaşması ile mantarların yetişebileceğini ve dikkat edilmesi gereken hususları belirten Peşken, En uygun mantar toplama zamanının sabah çiğinin kaybolduğu ve havanın kuru olduğu zamanlardır. Mantarlar ıslak toplandığında daha çabuk bozulmaktadır ve mantar toplarken hasır sepet kullanılmalıdır. Ayrıca mantar toplanılan yerler karayollarından belli bir mesafe uzakta olması gerekmektedir. Toplanılan mantar kökünden kopartılmamalı, topraklı kısımları varsa kesilerek atılmalıdır dedi.

ZEHİRLİ MANTARIN ETKİLERİ

Zehirli mantar tüketildiğinde insanda oluşabilecek yan etkileri aktaran Prof. Dr. Aysun Pekşen, Zehirli mantarlar tüketildiğinde belirtileri iki saate kadar ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve terlemedir. Birde yedikten altı saat sonra meydana gelen belirtiler olup bunlar ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlara bağlı belirtilerdir. Bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna mümkünse bir hastaneye acele olarak başvurulması gerekmektedir diye konuştu.



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsunun o ilçesi göçle canlanacak

1 Samsun'un o ilçesi göçle canlanacak!

Efsane futbolcular cezaevinde

2 Efsane futbolcular cezaevinde

Samsunsporun hazırlık maçı iptal oldu Şok istifa

3 Samsunspor'un hazırlık maçı iptal oldu... Şok istifa!

Samsunspor Başkan Yardımcısı Araboğlu İddialar asılsız Parayla alakası yok

4 Samsunspor Başkan Yardımcısı Araboğlu: 'İddialar asılsız... Parayla alakası yok'

Kılıçdaroğlundan Kalkavan ailesine taziye

5 Kılıçdaroğlu'ndan Kalkavan ailesine taziye

Karar Özalanda

6 Karar Özalan'da

Billy attı Samsun kazandı

7 Billy attı Samsun kazandı

Samsunspor unutmadı

8 Samsunspor unutmadı

Sinopta feci kaza  Ölü ve yaralılar var

9 Sinop'ta feci kaza ! Ölü ve yaralılar var

Süper Kupa maçının saati belli oldu

10 Süper Kupa maçının saati belli oldu!