Samsun haber gazetesi
X Reklamı Kapat

Çiftçi örgütsüzlük mağduru

Samsun İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Hayvancılığın, en büyük sorunlarından biri örgütsüzlük ve bunun getirdiği dağınık yapı ve plansız üretimdir dedi.

Çiftçi örgütsüzlük mağduru

?Samsun un Tekkeköy İlçesi nde hayvancılığın sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Erdal Doğan, hayvancılığın her geçen gün stratejik bir hal aldığını belirterek, Dünyada gelişim teknoloji ve sanayileşme politikalarına rağmen hayvancılık sektörü ülke ekonomilerinde halen önemini korumaya devam ediyor. Ortak menfaatlerin savunulması, sorunların çözümü, plan ve programların bir düzen içinde uygulanması ancak örgütlü bir yapıyla mümkündür. Ülkemiz, toplumsal açıdan örgütlenme sürecini tam manasıyla gerçekleştirebilmiş değildir. Örgütü olmayan, dağınık bir topluluğun sesini duyurması, sorunların çözümü için gerekli güce sahip olması bölgesel ve ülkesel düzeyde üretim planlaması yapabilmesi mümkün değildir. Ülkemizde genellikle aile tipi küçük işletmeler şeklinde faaliyet gösteren hayvancılığımızın, en büyük sorunlarından biri de örgütsüzlük ile bunun getirdiği dağınık yapı ve plansız üretimdir. Örgütsüzlük nedeniyle çiftçiler mağdur, aracılar ise zengin edilmektedir, çünkü ürünün fiyatını üretici değil aracılar belirlemektedir. Hayvancılık sektörümüz için sivil toplum örgütlerinin gerekliliği kabul edilmelidir. Bu bağlamda ifade etmek istediğim kesinlikle üreticinin örgütlenmesi örgütlü bir yapıda hareket etmesi, hedefsiz ve dağınık olmaması biz üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesini daha fazla üretim ve istikrarlı olmamızı sağlar. Bizler üretiyorsak, o halde güçlü olan bizler olmalıyız. Bizler üretiyorsak, o halde bizler kazanmalıyız. Dağınık ve hedefsiz olursak, kaybeden yine biz olacağız diye konuştu.

MEZBAHANELER UYGUN KESİM YAPMIYOR
Doğan, mezbahenelerde uygun kesim yapılmadığını ileri sürdüğü konuşmasında şunları söyledi: Hal böyle iken mezbaha nelerde yapılan uygulamalarda hayvanların kesimi esnasında üreticinin hakkı olan atık olarak nitelendirilerek atılan hayvansal yan ürünler dahil olmak üzere usulüne uygun kesim yapılmamaktadır. Hayvansal yan ürünlerin üretici veya birlik tarafından alınması halinde kesim sırasında meydana gelecek suiistimallerin önüne geçilecektir. Birlik olarak Gıda Tarım Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri, Büyükşehir ve ilçe Belediyeleri nezdinde tüm müracaatlarımızı yaptık. Yasal mevzuatta karkas etin tanımından kaynaklanan belirsizlik nedeni ile birçok zorlukla karşılaştık ve karşılaşmaya devam etmekteyiz.

Toplantıya, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlülüğü ziraat mühendisleri Muhammet Öztürk, Cahit Üngider, Tekkeköy Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Salih Kalemen, Amasya Taşova Yem Fabrika yetkilisi Utku Sercan, Kırmızı Et Birliği Danışmanı Nuraydın Saka ve kırmızı et üreticileri katıldı. 

Ümit CEYLAN  

 



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun Haber Şehidin eşi ve çocukları aynı uçakla geldi

1 Samsun Haber: Şehidin eşi ve çocukları aynı uçakla geldi

Kavşakta otomobille çarpışan cip takla attı 1 ölü, 2 yaralı

2 Kavşakta otomobille çarpışan cip takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

İzmirde ilk teravih namazı kılındı

3 İzmir'de ilk teravih namazı kılındı

Bartın Üniversitesi 9uncu mezunlarını verdi

4 Bartın Üniversitesi 9'uncu mezunlarını verdi

Zonguldakta yerin 200 metre altında ilk sahur

5 Zonguldak'ta yerin 200 metre altında ilk sahur

İzmirde ilk sahur heyecanı

6 İzmir'de ilk sahur heyecanı