Kalp ve şeker hastaları dikkat

Kalp ve şeker hastalarının fazla miktarda şekerli gıda tüketmesinin, kan basıncının artmasına bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi

Kalp ve şeker hastaları dikkat

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, Ramazan Bayramı’nda misafirlere şekerli gıdalar ikram etmenin çok yaygın olduğunu hatırlattı. Bu kültürün kalp ve şeker hastaları için risk oluşturabildiğini ifade eden Dr. Oğuzhan Yücel, bu kişilerin diğer zamanlarda sürdürdükleri diyetler ve tedavileri bayramda aksatmamaları gerektiğini belirtti.

CİDDİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR
Bayramlarda aile ziyaretleri sırasında misafirlere genellikle şeker, çikolata, lokum, baklava veya diğer tatlı çeşitleri ile asitli içecekler ikram edildiğini kaydeden Dr. Oğuzhan Yücel, “Bir ay süreyle oruç tuttukları için istedikleri şeyleri yiyemeyen insanlar, bayram ile birlikte midelerine de bayram ettirmek isteyebiliyorlar. Ancak birden bire aşırı miktarda beslenmek, sindirim sistemini zorladığı gibi kalp ve damar sistemini de olumsuz etkilemektedir. Üstelik, bayram kültürü nedeniyle çok miktarda şekerli gıda tüketilmesi bu olumsuzluğu daha da etkilemektedir. Kalp ve şeker hastalarının bayramda fazla miktarda şekerli gıda tüketmesi, kan basıncının artmasına bağlı olarak ciddi sorunlara yol açabilir. Kan basıncının artması ve yüksek tansiyon nedeniyle kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Hatta aşırıya kaçılması durumunda kalp krizini tetikleyebilir” dedi.

ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURUN
Ramazan Bayramı’nda fazla miktarda şekerli gıda tüketmenin kalp ve şeker hastalığı bulunmayan veya bu hastalıklarının farkında olmayanlar için de risk oluşturduğunu belirten Dr. Oğuzhan Yücel, şöyle konuştu: “Normal şartlar altında birkaç günlük bayram süresince şeker, çikolata veya tatlı yemekle şeker hastası veya kalp hastası olunmaz. Ancak ailesinde bu tür hastalık bulunanlar, genetik olarak kalp ve şeker hastalığına yatkın olurlar. Bayramda fazla miktarda yemek yenilerek sindirim sisteminin yanı sıra kalp ve damar sisteminin zorlanması ya da fazla miktarda şeker tüketilmesi, genetik olarak yatkınlığı olanlarda kalp veya şeker hastalığını ortaya çıkartabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar şekerli gıdaların fazla miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bayramda misafirler ağırlanırken, şekerli gıdalar yerine tuzlu pastalar, asitli içecekler yerine ayran gibi içecekler ikram edilebilir.”



EN ÇOK OKUNANLAR

Lokantada tüp patladı 3 yaralı

1 Lokantada tüp patladı: 3 yaralı

Genç futbolcu serinlemek için girdiği sulama kanalında boğuldu

2 Genç futbolcu serinlemek için girdiği sulama kanalında boğuldu

Turgutluda iki köy boşaltıldı

3 Turgutlu'da iki köy boşaltıldı

Sakaryada dev uyuşturucu operasyonu

4 Sakarya'da dev uyuşturucu operasyonu

Kadirlide silahlı saldırı 1 ölü, 1 yaralı

5 Kadirli'de silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Katar Emiri Thani mahkeme kararıyla otelini tahliye ettirdi

6 Katar Emiri Thani mahkeme kararıyla otelini tahliye ettirdi

Selçukta kaza 1 ölü 1 yaralı

7 Selçuk'ta kaza: 1 ölü 1 yaralı

Sürüye çarpan hafif ticari araç 40 koyunu telef etti

8 Sürüye çarpan hafif ticari araç 40 koyunu telef etti

Köpek gezdirme tartışması cinayetle bitti 1 kişi hayatını kaybetti 1 yaralı

9 Köpek gezdirme tartışması cinayetle bitti: 1 kişi hayatını kaybetti 1 yaralı

Kadıköyde Feci Kaza 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralı

10 Kadıköy'de Feci Kaza: 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralı