Samsun haber gazetesi
X Reklamı Kapat

Kurban Bayramı’nda Beslenme Uyarısı

Diyetisyen Elanur Yılmaz, Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda Beslenme Uyarısı

Yılın en çok et tüketiminin olduğu Kurban Bayramı’nda kolesterolü ve şekeri yükseltmemek, mideye çok fazla yüklenmemek adına Büyük Anadolu Meydan Hastanesi’nden Diyetisyen Elanur Yılmaz, önemli bilgiler verdi.

Kurban Bayramı’nda, et tüketimi artması, damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altına soktuğunu belirten Diyetisyen Elanur Yılmaz, Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir. En büyük yapılan yanlış bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Diğer yapılan yanlış ise et tüketirken yanında kalsiyum kaynaklı yoğurt-süt-ayran-peynir tüketmemeye özen gösteriniz çünkü bunlarda demirin emilimini azaltıcı etki gösterir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin arttırır” dedi.

Etlerin nasıl pişirilmesi konusunda da tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Elanur Yılmaz şu bilgileri verdi: “Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir et kullanılarak yapılan sebze ya da kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.”



EN ÇOK OKUNANLAR

Tekkeköye müjde

1 Tekkeköy'e müjde

Anıt projesi tamam

2 Anıt projesi tamam

Bizi eğitimle vurdular

3 Bizi eğitimle vurdular

Samsunda fuhşa geçit yok

4 Samsun'da fuhşa geçit yok

Samsunda son prova

5 Samsun'da son prova

Tarlada ölü bulundu

6 Tarlada ölü bulundu

Çıkış maçı olsun

7 Çıkış maçı olsun

İş dünyasında destek sevinci

8 İş dünyasında destek sevinci

Otizmli yazar Birsen  Başar, otizmi anlattı

9 Otizmli yazar Birsen Başar, otizmi anlattı

Atakumun zirve yılı

10 Atakum'un zirve yılı