n

n

n

n

n Lojistik konusu Samsun’sa son birkaç yıldır konuşulan ve üzerine projeler geliştirilen bir konu oldu. Bu konu ile ilgili olarak AB destekli fondan yararlanarak işsiz gençlere lojistik konusunda eğitimler verdirildi.

n

n Master plan hazırlandı ve Lojistik Köy yapılması için de düğmeye basıldı.

n

n Peki lojistik bizim hayatımızı nasıl etkileyecek?

n

n Bu sorunun yanıtını vermeden önce lojistik kavramının Türkiye’de hala taşımacılık ile eş anlamlı olarak kullanıldığını ve söz konusu kullanımın da hatalı bir kullanım olduğunu söylemekte fayda var.

n

n Lojistik, sadece taşımacılık değildir. Köken itibari ile bakıldığında önceleri askeri bir terim olarak kullanılmakla birlikte bugün yaşamımızın hemen her alanında lojistik kelimesini kullanıyoruz.

n

n Lojistik mal, hizmet ve insan gibi kaynakların ihtiyaç duyulduğu yer ve zamanda temin edilmesi için bir hizmettir. Herhangi bir işletme faaliyetinin lojistik faaliyeti olmadan başarılması çok zordur. Zira pazarlama karmasının bir unsuru olan dağıtımı da beraberinde düşündüğümüzde dağıtım kanalı içerisindeki üyelerin birbirleri ile olan ilişkileri ve bu ilişkilerin gücü, yönü ve yapısı gibi kavramlar işletmelerin başarılı ya da başarısız olmalarına neden olmaktadır.

n

n Lojistik, nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, hammaddenin coğrafik konumlanması, prosesin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir.

n

n Tüm bu süreçler gözönüne alındığında lojistik meselesini sadece taşımacılık olarak görmek haksızlık olur.

n

n Lojistik, başka bir tanımlama ile doğru zamanda doğru fiyatla, doğru miktara sahip olmak olarak tanımlanabilir. Lojistik bir proses bilimidir. Tüm endüstriyel sektörlerde, verimlilik, tedarik zinciri ve proje devreye alma sürelerinin istenen düzeyde olup olmadığı denetlenir.

n

n İş dünyasında, lojistik tedarikçiden son kullanıcıya uzanan (tedarik zinciri) bir akış içinde; içe veya dışa ya da her ikisine odaklı olabilir. Lojistik yönetiminin ana fonksiyonları, satınalma, taşıma, depolama, envanter girişi, doğru bilgi akışının sağlanması ve bu aktivitelerin organize edilmesi ve planlanmasıdır. Lojistik yöneticileri, bir organizasyon içinde kaynakların koordinasyonu sağlayarak bu fonksiyonların her birinden gelen bilgileri birleştirir. Lojistiğin temelde iki farklı formu vardır. Biri depolama ve taşıma ağı boyunca malzeme akışının sürekliliğini sağlar. Diğeri projelerin sonuçlanması için kaynaklar zincirini koordine eder.

n

n Tüm bu faktörler ele alındığında; bana göre lojistik yaşam kalitesinin artırılmasıdır. İster kamu alanında ister özel sektörde olsun lojistiğin temel prensiplerini uygulandığında yaşam kalitemizin de arttığını hep birlikte göreceğiz. Çünkü lojistik sayesinde gerek maliyet tasarrufu sağlanmakta gerekse de çevre kirlenmesi gibi konularda daha pozitif katkılar sağlayan uygulamalar olduğunu Avrupa ve dünyadaki uygulamalardan görmekteyiz.

n

n Hatta yeşil lojistik diye adlandırılan bir kavram da ortaya çıktı. Burada önemli olan bir nokta ise lojistik kavramının başta sanayici ve işadamları olmak üzere toplumun tüm katmanlarında yer alan insanlara olabildiğince anlatmak gerekli.

n