Sinop Antik Otel sahibi ve işletmecisi, aynı zamanda KATİD ve TÜROFED Sinop Temsilcisi Ali Yılmaz, Sinop turizmini ve Sinop Antik Oteli Samsunlular için anlattı. Sinop'un kış turizmi için Samsun'a ihtiyacı olduğunu ifade eden Yılmaz, 'Samsun-Sinop arasında turizm köprüsünü turizmle kurmalıyız'' dedi.

HABERHAYAT: Merhabalar Ali Bey, öncelikle HABERHAYAT'ı ağırladığınız için teşekkür ederiz. Karadeniz turizmi için önemli bir yere sahip olan Sinop'ta birçok noktada öncülük ediyorsunuz. Sinop turizmini nasıl değerlendirirsiniz?

Ali Yılmaz: Sinop turizmi diğer illerden farklı olarak Karadeniz'deki belki tek tatil turizmi gerçekleşen şehir. Yaz aylarında Sinop'ta turizm faaliyetleri aşırı hareketli. Hatta tesisler olarak bu yoğunluğa cevap veremiyoruz. Yalnızca yazın iki ay yoğunluk için tesis yapmak da zor. Misafirlerimiz Samsun yoğunluklu olmak üzere çevre illerden geliyor. Sinop'un önemli farklılıkları var. En önemlisi harika bir denizimiz ve plajlarımız mevcut. Yoğunluk kışın azalıyor maalesef. Onun için biz Samsun'a çok önem veriyoruz. Kışımızı kurtarabilecek olan Samsun. Kaliteli hizmet için kışın da bu tesislerin yaşayabilmesi lazım. En azından hafta sonları Samsun'dan misafirlerimiz gelebilir. Bu da tesislerin zararlarını azaltmada ciddi fayda sağlar. Şu anda bütün çabamız Samsun- Sinop köprüsünü kurabilmek. Sinop'a kış aylarında Ankara'dan, İstanbul'dan veya başka yerlerden çok tatilci gelmez. Ancak Samsun'dan gelir. Sinop'ta gezilecek, görülecek yerler çok ve güvenli bir şehir. Gastronomi olarak bakarsanız mantımız, nokulumuz, balığımız var. Bir de en mutlu il. Mutluluk bulaşıcıdır, gelenlere de bulaşır. Sinop'un başka bir ayrıcalığı da, kışın hafta sonu için gelen misafirlerimiz kafa dinlemeye gelir. Çünkü şehrimizde huzur ve sakinlik var. Mesela Sinop'ta mendireğin arkasındaki Yalı Kahvesi'nde oturup, orada bir çay-simit yapmak büyük bir huzur. Önünüzde balıkçıların ağlarını toplama, balıklarını ayıklama, kayıklarına yer açma telaşlarını izlemek ciddi bir huzur veriyor insana.

TARİH VE HUZUR KOKAN ŞEHİR: SİNOP

HABERHAYAT: Tarihi bir yapısı da var Sinop'un...

Ali Yılmaz: Tabii ki, Sinop Karadeniz'in en eski kurulan şehirlerinden birisi. Diğerler şehirleri de Sinop kurdu. Bu yüzden çok ciddi bir tarihi var. Müzesi, kaleleri, Balatlar Kilisesi, tarihi Sinop Cezaevi... Şu anda cezaevimiz restore ediliyor daha gezilecek görülecek hale gelecek. Bunların yanı sıra doğal güzellikleri var. Sahillerinde gezmek, oturmak çay içmek her mevsim çok keyifli. Akliman, Hamsilos, Erfelek, kaplıca şelaleleri ve Sarıkum var, bunların hepsi Sinop için çok artı değerler. Sinop'a gelen birisi hem tarihi öğrenebiliyor, hem kafa dinleyebiliyor...Tabii gayet güvenli gece eğlence yerlerimiz var.

HABERHAYAT: Sinop-Samsun köprüsü kurma hedefinizden bahsettiniz az önce. Sinop'la Samsun'un ilişkileri nasıl şu anda?

Ali Yılmaz: Sinop, Samsun'un ciddi bir ticari partneri. Biz otel olarak her ihtiyacımızı Samsun'dan alıyoruz. Yalnız biz değil, bütün Sinop Samsun'dan alışveriş yapıyor. Ayrıca sağlık alanında da Sinop'un bir ayağı burada. Samsun'da Sinoplular ciddi harcamalar yapıyorlar. Bu da ticari turizm demek. O yüzden biz Samsun'a verirken, Samsun'dan da bir şeyler almak istiyoruz. Samsunluların en azından kışın hafta sonları Sinop'a destek olmalarını bekliyoruz. Hafta sonları yapılan dinlenme maksatlı çıkılan tatiller, diğer bir deyişle 'kaçamaklar' Türkiye'de henüz tam yerleşmedi. Avrupa'da bu 20 sene evvel vardı. Bizde de yavaş yavaş yerleşecektir.

TÜRKİYE'NİN İLKLERİ SİNOP ANTİK OTEL'DE

HABERHAYAT: Peki sahibi olduğunuz ve işletmeciliğini sürdüğünüz Sinop Antik Otel'den bahsedersek, otelin de şehir turizmine başarılarıyla önemli katkıları var. Sinop Antik Otel'i nasıl anlatırsınız?

Ali Yılmaz: Sinop Antik Otel'i gerçekten çok özenli bir şekilde yapmaya çalıştık ve öyle de oldu. Bunun için çok mutluyuz. Otelimiz hemen deniz kenarında. Mimarisiyle ve konumu itibariyle Sinop'ta çok farklı noktada. Otelimizle birçok ilke de imza attık. Örneğin Türkiye'nin ilk müze oteliyiz. Bir antik müzemiz var. İnsanların da hoşuna gidiyor bu farklılık. Özellikle çocuklar, gördükleri eserleri öğrenmek istiyorlar. Biz de büyük bir keyifle anlatıyoruz. Otelimizin hemen önümüzde kumsal ve plaj var. İki tane beach barımızla yazın bu plajımıza hizmet veriyoruz. Ayrıca, kış ayında kapalı, yaz aylarında da açık şekilde kullandığımız havuzumuz var. Yine kışın restoranımızda, yazın da bahçemizde yemek hizmeti veriyoruz. Karadeniz'in damak tadı balığımız mevcut. Her mevsim, en iyi en taze balıkları bulmak otelimizde bulmak mümkün.

HABERHAYAT: Sinop Antik Otel'in aynı zamanda birçok ödülü de var, bunlardan da bahsedebilir misiniz?

Ali Yılmaz: Elbette, gururla anlattığımız ödüller hepsi. Öncelikle bakanlığımızın bizi onurlandırdığı, çevreye duyarlı otellerin alabildiği yeşil yıldızlı oteliz. Hatta Türkiye'nin ilk üç yıldızlı yeşil oteliyiz. Örneğin su ve enerji tasarrufu yapıyoruz. Atıklarımızı ayrıştırıyoruz, değerlendiriyoruz. Kalan yemekleri sokak hayvanlarına ulaştırıyoruz. Yeşil yıldız alabilmenin 120 maddelik prosedürü var, bu yüzden yeşil yıldıza sahip olmaktan gurur duyuyoruz. Otelimizin bir başka övünç kaynağı da Skal International İstanbul Kulübü'nün vermiş olduğu ''Turizm'de Kalite'' ödülü. Biz de 2014 Skalitenin Karadeniz bölge birincisiyiz. İnsanlar otelimize geldiklerinde neden bu ödülleri aldığımızı kendileri görüp keşfedebilirler. Gelmeleri için çok nedenimiz var.

STK'LARLA ELELE

HABERHAYAT: Ayrıca sivil toplum örgütü temsilcisi kimliğiniz de var ve Samsun'da faaliyet gösteren Sinoplular İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile de sıkı bir bağınız var. Bu çalışmalarınızı da anlatır mısınız?

Ali Yılmaz: Evet, hem Sinop Antik Otel'in sahibi ve işletmecisi, hem de Karadeniz Turizm İşletmecileri Derneği (KATİD) ve Türkiye Otelciler Dernekleri Federasyonu'nun (TÜROFED) Sinop temsilcisiyim. Her iki sıfatımla konuşursam, biz Samsun'da otelimiz ve Sinop turizmi için olarak yoğun bir tanıtım kampanyası içerisindeyiz. Samsunluların, Sinop'u ve otelimizi daha fazla tanımasını istiyoruz. Bizim Samsun'daki en büyük destekçimiz Samsun'da kurulmuş ve başarılarıyla gurur duyduğumuz Sinoplular İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği başkanımız Gülser Övet Kesimay hanımefendi. Onlara gerek Sinop halkı, gerekse Sinop Antik Otel olarak minnet borcumuz var. Onları Samsun'daki Sinop turizm elçileri olarak görüyoruz, onlar da bu misyonu seve seve kabul ettiler. Sağolsunlar bu yönde çalışmalarımızda bize yardımcı ve destek oluyorlar.

SAMSUN'DAKİ SİNOP TURİZM ELÇİLERİ

HABERHAYAT: Samsun'daki Sinoplular'dan ve bahsedelim biraz da. Gülser Hanım, dernek olarak neler yapıyorsunuz? Ali Bey, Sinop turizm elçisi olduğunuzu ifade etti...

Gülser Övet Kesimal: Ali Yılmaz maddi ve manevi her zaman derneğimize destek oluyor, bu yüzden ona dernek adına teşekkür ederim. Ali Bey, Sinop'ta çok güzel bir iş başlattı, kendisini kutluyoruz ve dernek olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye çalışıyoruz. Sinoplular derneğimiz 2005 yılında kuruldu. 10 yıldır başkanlığını yapıyorum. Hemşeri derneği olarak Samsun'da ses getiren ve önemli çalışmalar yaptığımıza inanıyorum. Buna turizm elçiliği misyonu da dahil. Çünkü Sinop'umuzun kışın da turizme ihtiyacı var. Sinop-Samsun arasında güzel bir köprü kurduk. Bu köprüyü de Ali Bey'e borçluyuz. Öğrenci, hasta, durumu olmayan herkesle tek yürek olup sıkıntılarını gideriyoruz. Eşim Sinoplu olmamasına rağmen bize çok destek oluyor. Ona da ayrıca teşekkür ediyorum. Samsun'dan Sinop'a elimizden geldiği kadar misafirlerimizi götürüyoruz. Misafirlerimiz orada huzur bulduklarını söylüyorlar. Sinop Antik Otel'den bahsedecek olursam, kasım ayında Samsun'dan iki otobüs giderek Antik Otel'de mükemmel ağırlandık. Sıcak havuzlarını, yemeklerini, ambiyansını çok sevdik. Bütün negatif enerjimizi attık ve inanın orada çocuklar gibi olduk. Sinop görülmeye değer bir güzellik. Kendi memleketim diye övmüyorum, 1979 yılından bu yana Samsun'dayım ve artık Samsunluyum. Sinop'un Samsun'a gerçekten ihtiyacı var. Bütün Sinoplular veya destek olmak isteyenler 56'larda Bej Cafe'ye gelerek bize ulaşabilirler. Birbirimize hem maddi hem de manevi olarak katkı sağlamamız lazım. Biz dernek olarak, Sinop Antik Otel ve Ali Beyle, her türlü şekilde sevgi gönül ve dostluk köprüsünü devam ettireceğiz. Samsunluların da bu kadar yakın mesafede harika tatil fırsatını kaçırmamalarını dilerim.