1987 Yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 'Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nun' 'Ortak Geleceğimiz' başlıklı çalışmasıyla gündeme gelmişti sürdürülebilirlik.

Doğal çevrenin korunması olarak ortaya çıkan sürdürülebilirlik o günden buyana günümüz dünyasının en çok telaffuz edilen kelimelerinden bir tanesi. Sürdürülebilir bir kalkınma, sürdürülebilir ekonomi, sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir rekabetçilik, sürdürülebilir karlılık, sürdürülebilir başarı…

Evet, ben de yazarken, konuşurken, çalışırken bu kelimeyi aklımdan çıkarmıyor, karar mekanizmamda özel bir bölümde muhafaza etmeye çalışıyorum.

Sürdürülebilirlik kelime anlamı olarak; çeşitlilik ve üretkenliğin devamlılığı sağlanırken, daimi olabilme yeteneğini korumak olarak tanımlanır. Kısaca daimi olabilme yeteneği diyebiliriz.

Örneklemek gerekirse; üzerinde çalıştığınız bir projenin sürdürülebilir olabilecek bir yapıda tasarlanabilmesi hiç de kolay olmayan, üzerinde çok çalışılması, çokça kaynağa başvurulması, çokça emek harcanması gereken bir hadisedir.

Günümüz dünyasında, 12 ayda bir yeni ürün ve hizmetlerin dünya kullanımına servis edildiği gerçeğini sizlere hatırlattığımda beni anlayacaksınızdır.

Bu telaffuzu zor ve gizemli kelime, küresel algımızın oluşabilmesi, içerisinde yaşadığımız, yaşamak zorunda olduğumuz dünya gerçekleriyle yüzleşebilmemiz açısından kesişim noktasında yer alıyor.

Birçok ürünün, hizmetin kesintiye uğraması, servisten geri çekilmesinin ardında yatan gerçek sürdürülebilir bir şekilde tasarımının yapılamamasından kaynaklanmaktadır. Tasarım sürecinde göz ardı edilen, değişken koşullara uyum sağlayarak kendi içerisinde yenilikçiliğin üremesine yer vermeyen yapılar zaman içerisinde sürdürülemez olup sessizce servisten çekilmek zorunda kalıyorlar.

Kafamızı kaldırıp baktığımızda, servisten çekilmek zorunda kalan, son çırpınışlarını vermekte olan birçok ürün ve hizmetin olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Tasarım sürecinde göz ardı edilen sürdürülebilirliğin bizlere faturası; insan kaynağı ve sermaye birikimi israfı, verimsizlik dolayısıyla zarar olarak dönüş sağlamaktadır.

Sürdürülebilir bir çevre, yaşam temennimle.

Sağlıcakla