Kötüyü görmeden iyiyi,
çirkini bilmeden üzeli anlamak
mümkün mü?..
Bunu kavrayabilmek kolay değildir
elbette...
Tercih yanlışsa,
bedel de ağırdır...
Hırslarına
yenik düşenler,
o yüzden
hep mağlup olurlar...
Çünkü, akıl
hırsın önündeyken
gözler de kör olur...

* * *

Çok eski zamanlardan birinde Olimpos dağının doruklarında Tanrı Jüpiter yaşarmış. Dağların, denizlerin, hayvanların, insanların kralıymış.
Dağın eteklerinde kocaman bir göl varmış. Bu gölün sakinleri de geveze kurbağalarmış. İlk başlarda kurbağalar neşe içinde hür yaşarlarmış. İstediklerini istedikleri zaman yaparlarmış.
Kimse karışmazmış onlara...
Bir süre sonra kurbağalar bu özgür hayattan sıkılmaya başlamışlar. Göklere yükselen vıraklamalarla Jüpiterden kendilerine bir kral göndermesini istemişler:
Kral hayatımıza yön versin, ne yapacağımızı bize söylesin.Jüpiter önce pek dikkate almamış kurbağaların bu isteğini. Ama, öylesine gürültülü, öylesine gevezeymişler ki dayanamamış, eline geçirdiği bir ağaç parçasını yukarıdan gölün ortasına fırlatmış. Bir şeyin şrak diye gölün ortasına düşmesi kurbağaları susturmuş.

Kurbağalar, suskun krallarının yanına yaklaşmaya korkuyorlarmış.
Tanrı Jüpiterin gönderdiği bu sessiz kralın sağı solu belli mi olur, değil mi? Uysal gibi görünür ama birden yaklaşanın da canına okuyabilir diye düşünmüşler.

Epey bir zaman sonra genç kurbağalardan biri ağaca yaklaşmış, yavaş yavaş yanına gitmiş, önce dokunmuş, sonra üzerine çıkmış, ardından üzerinde zıplamaya başlamış. Bu kral ne yaparsan yap, hiç sesini çıkarmıyormuş!
Göldeki bütün kurbağalar krallarının yanına koşmuşlar, üzerine çıkmışlar, tepinmişler. Bütün gün orada oyalanmışlar. Sonunda bir gün içinde kralları pis ve yosunlu hale gelmiş. Kurbağalar da krallarından bıkmışlar.
Ertesi gün Jüpiterden kral istemişler. Öylesine yüksek perdeden bağırıyorlarmış ki Jüpiter dayanamamış. Ama, bu sefer kurbağalara kral olarak yılanı göndermiş!
Şimdiye dek krallarının sessiz ve zararsız olduğundan yakınan kurbağalar bu kez de krallarının kendileri için ne kadar tehlikeli olduğundan yakınmaya başlamışlar.
Yeni krallarının yanına yaklaşamıyorlarmış bile. Yılan, çevrede bulduğu kurbağaları bir lokmada midesine indiriyormuş. Kurbağalar yeni kral için vıraklamaya başlamışlar.
Jüpiter şöyle demiş: Size önce iyi ve uysal kral verdim, beğenmediniz. O halde şimdi kötü ve vahşi kralınızı beğenmek zorundasınız. Çünkü, bunu da istemezseniz, daha kötüsüne razı olmak zorunda kalabilirsiniz.
İşte o günden beri budala kurbağalara yılanlar krallık edermiş...

* * *

Bugününüz dünden daha iyi olsun. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle...