Ekonomi basınında ve nette gözüme çarptı, dünya fındık sektörünün önemli oyuncularından Oltan Gıda el değiştirmişti.
Oltan Gıda’nın 2013 yılı toplam satışları 1.3 milyar lira, ihracatı 505 milyon dolar, aktif varlıklarının değeri 715 milyon lira ve toplam istihdamı 401 personel.
Yapılan satın alma sonucu el değiştiren firma sadece Trabzon’un, Karadeniz Bölgesi’nin veya Türkiye’nin önemli firması değil aynı zamanda dünya fındık üretiminde ciddi bir birikime sahip olan bir firma.
Fındık ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren ve 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 55. sırada yer alan Oltan Gıda’nın merkezi Trabzon’da. Bünyesinde 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve bir de fındık entegre tesisi barındıran Oltan Gıda bir ay önce en fazla fındık ihraç eden firma ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ın elinden almıştı.
Kurulduğu 1984 yılından bu yana İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ile Amerika, Japonya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Mısır gibi deniz aşırı ülkelere fındık ihraç eden Oltan Gıda’nın satış kararını yaşanan don olayından dolayı vermiş olabileceği ileri sürülüyor.
2012 -2013 sezonunda yaklaşık 68 bin ton iç fındık ihracatı karşılığında 500 milyon dolar gelir sağlayan firmanın satılmasının yurt içi ve yurtdışında sektörel dengelerin değişmesine yol açacağı ifade ediliyor.
Oltan Gıda’yı satın alan İtalyan Ferrero Grubu bünyesinde Nutella ve Kinder gibi küresel bilinirliliği olan markaları barındırıyor. Yıllık cirosunun 10 milyar Avro olduğu ileri sürülen Ferrero Oltan Gıda’nın üretmiş olduğu fındığın yüzde yetmişini alıyordu.
Geçen yıl dünya çapındaki 19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa da açan Ferrero burada Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolatalar üretiyor. Yapılan satın almalarla ülkemizde fındık kırma/işleme/ihracat sektörü tıpkı finans sektöründe olduğu gibi yabancı sermayenin eline geçecek.
Üretimi ve ihracatında en güçlü olduğumuz tarım ürünü fındıkta yıllık 1.7 milyar dolarlık fındık ihracatının yaklaşık yarısı yapılan satın almayla yabancı sermayeli şirketlerin kontrolüne geçti. Sektörün iki numarası Progıda’nın Singapurlu Olam Grubu’na satılması, Ferrero tarafından daha önce satın alınan Stelliferi’nin fındık ihraç edenler arasında ilk ona girmesi
sürecin gelişimi açısından bize bir fikir veriyor.

Böylece sektörde sık sık gündeme getirilen “Fındık Türkiye’de üretiliyor borsası Hamburg’da” sözü tescillenmiş oluyor.

Finans sektöründe çalıştığım dönemlerde Fındık, Çay, Tütün, Tuğla/Kiremit sektörlerine yönelik sektörel raporlar hazırlar genel müdürlüğe gönderirdik. Sektörel finans politikalarının altlığını oluşturan bu çalışmaların birinde tanımıştım Oltan Gıda’yı. Devam eden süreçte en çok ihracat yapan firmalar, ilk 500 listesinde yer buldukça sevinir, takip ederdim.

Ancak gelinen süreç çok farklı.

Birçok fedakârlıklarla ve teşviklerle küresel çapta oluşturulan bir markanın yabancıya satışı söz konusu.

İyi okuma yapmak, iyice analiz yapmak lazım.

Bizim için stratejik bir tarımsal ürün olan fındık konusunda üretim rakiplerimizden bir tanesi olan İtalyan firma tarafından gerçekleştirilen satın alma, küresel konumumuzu ne oranda hangi yönde etkileyecek?

Bu satın almaya İspanya ve Yunanistan’ın tepkisi nasıl olacak?

Bu satın almanın yaratacağı dalgalanmanın tsunamiye dönüşme riski var mıdır?

Varsa ne gibi önlemler alınmalıdır?

Bu soruların cevabını tüm bileşenler birlikte aramalı ve ortak stratejiyi oluşturmalıdırlar.

Yoksa , 1950 öncesinin meşhur fındık tüccarlarından olan ve 2 kez iflas ettikten sonra komisyonculuk yaparken 1960’lı yılların sonuna doğru Türkiye’yi terk eden Rum asıllı Trifonidis’in fındıkla ilgili yazdığı manifestoyu okumadık mı ?..

order abortion pill on line abortion pill where can i buy abortion pills