Mübalağa değil, gerçek anlamda terör işleniyor yaz aylarında Bafra’da.

Yaka silktiren, illallah ettiren bir eğlence terörü.
Öyle ki düzenleyenin, katılanın, şahit olanın bin pişman olduğu, bir an önce sağ salim bitmesi için neredeyse hatim indirdiği terör bu.
Ve elbette “Bunun bir çözümü olmalı” arayışının da hiç bitmediği bir terör bu.
Düğün hazırlığı yapanlar daha önce aylar önce içlerinde heyecanın parçası olurken, son yıllarda konvoy esnasında yaşadıkları telaş yüzünden yürekleri ağızlarında yaşıyorlar söz konusu süreci.
Önceleri genellikle hafta sonları gerçekleştirilen düğünler, bu yıl geride bırakılan Ramazan ayının da etkisi ile hafta içine de kaymış durumda.
20’yi aşkın düğün salonunda neredeyse her gün düğün yapılmakta.
Başta düğün konvoy güzergahlarında yer alan esnaf ve vatandaşlar olmak üzere, nerdeyse tüm ilçe tedirgin durumda.
Maksadı anlaşılmayan bir hızın, gelin arabası arkasında yer almak gibi anlamsız bir uğraşın sarf ettiği tehlike ciddi manada.
Şehir içinde “Babam sağolsun” öz güvenindekilerin lastik ve korna sesleri yaz aylarının en büyük kabusu.
Buna üç kuruş harçlık için canını tehlikeye atarak gelin arabası yolu kesen çocukların ölümle burun buruna gelişini de eklersek, bir an önce önlem alınması kaçınılmaz.
Bunu Türk gelenek ve görenekleri ile bağdaştırmak ise mesnetsiz. Ki bizim gelenek ve göreneklerimizin hiçbirinde toplumu rahatsız edici boyutta bir detaya rastlanmaz.
Hal böyle olunca, özellikle kaderine terk edilmenin çaresizliğini yaşayan, dünün başlıca uğrak yeri Gençlik Caddesi sakinleri başta olmak üzere, şehir yazın bir an önce bitmesi için semaya kaldırıyor ellerini.
Büyük bir şans eseri kimsenin ölmediği düğün konvoyları ile ilgili bir an önce kalıcı bir önlem alınmalı.
Garip olan ise bu konuda bir adımın atılmamış olması.
Bafra’da ne çözüm bulucuların ne de eleştiri organlarının sorunu yok saymaları, sağır-dilsizi oynamaları; ayrı bir soru işareti.
Onlar selfie çektirmekle meşgul.
Sadece hafta sonları değil, herhangi bir gün geleneksel Çetinkaya köprüsünden geçiş yanılgısını bir kez olsun yerinde izlemeleri yeterli olacak. Ama bu uzak ihtimal olarak görünüyor.
Yanılgı diyorum çünkü Bafra’da yapılan “Köprüden geçti gelin” geleneği hiçbir tarihsel altyapıya sahip değil.
İç Anadolu’da yaşanmış bir acı olayın Bafra’ya bir adaptasyonu sadece.
Küçük önlemlerle ileride yaşanma ihtimali yüksek üzücü olayların önüne geçilebilir.
Acı yaşandıktan sonra önlem almayı alışkanlık haline getiren bir toplumun üyeleri olarak, önemsiz gibi görünen düğün konvoyları terörü bir an önce masaya yatırılmalı.
Bafra’daki düğün konvoylarında kaza geliyorum diye bas bas bağırıyor.
Duyun artık.