KOBİ’ler ülkemizin can damarı ve bu damar bugünlerde akmakta zorlanıyor. Herkes ülkemizde 1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlere kendisini kilitlemiş durumda. Tüm esnaf bu anlamda ödemeleri ve tahsilatları dahil seçimlere kanalize olmuş durumda.

KOSGEB bu anlamda tam zamanında bir müdahale ile proje çağrısına çıktı. Kurumsallaşma ve markalaşma başlıkları altında KOBİ’lerin önünü açmak için ciddi miktarda bir fon ayırmış durumda.
KOSGEB’in çıktığı bu çağrının gerekçesi ve çağrıya çıkılmaktaki amaç ise; “KOBİ’lerin ekonomideki etkinliklerini artırılabilmesi ve uzun ömürlü olabilmeleri için rekabet güçlerini yükseltmeleri büyük önem arz etmektedir. Günümüzde yaşanan hızlı değişimler ve yeni gelişmeler KOBİ’lerin fiyat ve kalite düşürme gibi klasik rekabet araçlarıyla rekabet edebilmelerini zorlaştırmıştır. Bu durum işletmelerin rekabet güçlerini ve pazar paylarını artırabilmesi için kurumsallaşmayı, marka yaratmayı, teknoloji ve yenilikçiliği gündemlerine almalarına sebep olmakta ve işletmeleri kurumsallaşma, markalaşma ve ar-ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapmaya zorlamaktadır. İşletmelerin kurumsallaşmalarında ve marka olmalarında doğru stratejilere ihtiyaçları bulunduğu gerçeğinden hareketle KOSGEB, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında yaklaşık 55 milyon TL’lik bir bütçe ile KOBİ’lerin Kurumsallaşma ve Markalaşma konularında hazırlayacakları projelerini desteklemeyi amaçlamaktadır.” şeklinde ifade edilmiş.
Peki kimler başvuru yapabilecek?
KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, aktif durumda olan ve Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsündeki işletmelerin proje başvurusu yapmaları esastır. Proje Teklif Çağrısına çıkılan konuların özelliği dikkate alındığında, ön değerlendirme sisteminde Bilanço ve Gelir Tablosu verilerine ihtiyaç duyulduğundan; Kurumlar Vergisi Beyannamesi veren işletmelerin yanı sıra gerçek usulde gelir vergisine tabi, bilanço esasına göre defter tutan şahıs işletmeleri de başvuru yapabilecektir. 2012-2013-2014 yıllarında faaliyette olmayan, yeni kurulan, yalnızca 2013-2014 yılı verileri ve/veya 2014 yılı verisi olan işletmelerde proje başvurusu yapabilecektir. Bu işletmeler için proje başvuru formunda hangi yılın verisi doldurulmuş ise başvuru formunun ekinde de o yıla ait dokümanların temin edilmesi gerekmektedir
Proje süresi: en az 6 ay en fazla 24 ay KOSGEB destek üst sınırı : 150.000 TL olarak öngörülmekte.
KOBİ’lerimizin yurt içi ve yurtdışı tanıtımlarından faydalanması için yurt içi marka tescil belgesinin olması şarttır.
KOBİ’ler için kurumsallaşmanın tesisinde ve markalaşma için bu destek çok önemli bir eksiği giderecek ve şu anda yaprağın kıpırdamadığı reel sektörün çarklarının dönmesinde etkili bir rol oynayacaktır.