Ne zaman şehir dışına çıksam, gittiğim yerde gözlerim Samsun’u arar.
Birçok kafeteryada, lokantada; Meşale Çay Ocaklarını görürüm. Balıkçı tezgâhlarında Sürsan markalı balıkları görünce; mutlu olurum. Domak Pompa’nın yetkili servislerini gördüğümde, zaman yaratıp sohbet etmeye çalışırım. Sağlık kuruluşlarında Samsun’da üretim yapan üreticilerimizin ürettiği ürünlerden bahsedilmesinden keyif alırım. Market raflarında Filiz Helvayı görmek, Ulusoy Un’un ürünlerine erişebilmek, İFYIL’ın ürettiği katı yakıtlı kat kaloriferlerinin kullanıldığını görmek, şarküterilerde Samsun Mutfak Sanayi ve Alemdar Soğutma’nın vitrinlerine bakmak.
Örnekleri çoğaltmak mümkün.
Asıl soru; şehir dışında şehrinizi ne kadar çok görüyorsunuz?
Bu sorunun cevabı sıklıkla ise bilin ki şehriniz gelişiyor, rekabet gücünü artırıyor.
Yurtdışı sektörel fuar stantlarında Samsunlu firmalarımızı görmenin keyfi ise tarif edilmez, yaşanır.
Zaman zaman yurt içinden, yurtdışından gelen ziyaretçilerimizin programına mutlaka şehrin güzellikleriyle ilgili bir program ve Samsun’un üreten yüzlerinden bir tanesine ziyareti sıkıştırmaya çalışırım. Bu kapsamda geçen hafta gelen ziyaretçilerimizi ‘Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet göstermekte olan ve ürettiği ürünleri yüzü aşkın ülkeye ihraç eden Sampa Otomotiv’e götürdüm.
Sıradan bir teknik ziyaret olarak başlayan program, heyetin Sampa Otomotiv’i tanımaya , sahip olduğu teknolojiyi ve ürettiği ürünleri görmeye başlamasıyla işbirliği arayışlarına yönelik zemin yoklama safhasına geçti.
Bu tür ziyaretlerin kurumsal tanıtım, şehrin teknik kapasitesinin ifadesi açısından önemini bildiğimden; her heyette karşılaştığım bu şaşkınlığa artık alıştım. Zira bizim üretenlerimiz bir tavuk kadar piar yapabilseler…
Ziyarette, bir önceki ziyaretimde test aşamasında olan Treyler Çekici Tablası (5.Teker) ürünün test işlemlerinin bittiğini ve uluslararası belgelendirme süreçlerinin tamamlandığını gördüm. Zira uluslararası belgelendirilmiş Treyler Çekici Tablası (5.Teker) ürünü ülkemizde sadece Samsun’da üretilebilecek. Bu ürün, firmanın teknolojik kabiliyetinin geldiği noktayı ifade edebilmesi açısından da önemli bir kilometre taşı olacak.
Unutulmaması gerek bir konu ise After Market pazarında dünya ülkelerinin küresel üretim haritasında ülkemizde Samsun’u tek başına görebilecek olmasıdır.
Mutlu olduk. Samsun adına , ülkemiz adına.
Sürdürülebilir bir gelişimin yolunun üretimden geçtiğini, bu yolda inovasyon yaparak katma değeri yüksek ürünler üreten ülkelerin ise diğer ülkelere göre daha çok yol kat ettiklerini hatırlatarak yazımızı noktalayalım.
Sağlıcakla