Bir değişimin önünde gidenler lider, ortasında gidenler durumu kavramış , sonunda gidenler sürüklenmiş olur; ama karşı çıkanlar mutlaka yok olur.
Hayat her an kendini yenilemek suretiyle hükmünü sürdürür. Yeniliğe uymayan ,değişimin farkına varmayan her kim olursa olsun; fikir planında kendini bir tanımlamaya mahkum eder. İki kere iki her zaman dört etmez. Biz kabul etsek de etmesek de gerçek doğrunun hükümranlığına boyun eğer. Günlük yanılsamalar, gerçeklikten nasibini almamış rüyalar bizi doğrudan uzaklaştırır.
Bir şeyin oturduğu zeminin nesnel bir şekilde sağlam olması lazımdır. Bu bir düşünce de olabilir . Yeni yeni fikirler peşinde koşmak idealinden toplumun vazgeçme şansı yoktur. Arayış içinde olan insan ve toplum belirli hamleler sonrasında sahip olduğu nesnel şeyler ve manevi boyutu olan değer algıları sayesinde yeni dünyalara kapı aralar. Arayış, hiçbir zaman durağanlığa düşmez. Her arayış ve hamle bizi değişimin insana heyecan veren sinerjisine ulaştırır. Köküne tutunarak,derinliğine kök salmak suretiyle değişimin imkanlarından yararlanılabilir. Her türlü imkanı olan fakat zihniyet sorunu yaşayan toplumlar, değişime ayak uyduramazlar. Değişim demek var olan değerlerimizi yok saymak,görmezden gelmek anlamına gelmez. Asıl değişim fikre ve eşyaya farklı cephelerden bakabilmektir. Doğru olanın peşini bırakmamaktır. Çağa ve zamana ayak uydurabilmek demektir. Yoksa belirli tanımlamalar ve durağanlık bizim tükenmemize ve yok olmamıza sebep olur. Uygarlık yolculuğumuzda her gün yeni yeni fikirler çıkar karşımıza .
Yüzümüzü ve yönümüzü her türlü fikre açık tutarak sahip olduğumuz değerleri sağlam zemin üzerine bina etmeliyiz. Yerinde saymak, yok olmanın diğer bir adıdır. Ürkütücü de olsa yeni fikirlere, yeniliklere ve değişim rüzgarlarına açık olmalıyız.
Kendine güvenen,fikri sağlam olan insanların hiçbir şeyden çekinmesi söz konusu olamaz. Millet olarak kültürel ve tarihi zenginliğimizi ;kendi medeniyetimizin değerler sistemini ve etki alanını bütün insanlık biliyor.
Tarihin ve ilmin yol göstericiliğinde değişim rüzgarlarına kanat açarak yolumuza devam etmeliyiz.