Çok anladığımdan değil ya işte, babama bir gün en iyi arabanın hangisi olduğunu sordum. Her sorduğum sorunun cevabında olduğu gibi cevabı yine net değil düşündürücüydü.‘’Tabi ki en iyi araba benim bindiğim arabadır.’’ Sorgulamaya başladım cevabını. Megolmanca bir cevap mıydı? Yoksa dalga mı geçti? Sahip olduğu araba çok lüks modellerden değildi. Gayet sıradan sayılabilecek bir arabaya sahipken ne demek istiyor şimdi acaba? Sorgulamayı bıraktım.‘’E yani ne demek istedin baba…’’ dedim. ‘’Soru BANA sormadın mı?’’ dedi. Güldü. Devam etti. ‘’Eğer ne dediğimi bir gün anlarsan o zaman hep mutlu olacaksın.’’ dedi. Ben bu cümleyi anladığımdan beri hep mutlu hissederim kendimi. Mutlu ve en iyi hayata sahip olduklarında, sahip olacaklarında değil…

Mutlu olma hali, kendiniz dışında bir değişkene bağlı değildir. Çok paranız olunca mutlu olmazsınız. Çok başarılı olunca mutlu olmazsınız. En iyi eve en iyi arabaya sahip olunca mutlu olamazsınız. Çok yakışıklı veya çok güzel olunca da mutlu olamazsınız. Çünkü ‘’çok’’ kelimesinin bir sınırı yoktur. İsteklerinize ne kadar ‘’çok’’ kavramını eklersiniz o kadar ‘’çok’’ kavramına ihtiyaç duyacaksınızdır. Çok ifadesinde bir tanım yoktur. İnsanın elindekiler çoğaldıkça, hayalini kurduğu her neyse daha ulaşılmaz bir hal alır. Eğer ki mutlu olmak istiyorsanız önce sahip olduklarınızı kullanın bunun için. Mutluluğu herhangi bir şeyin daha “çok”unda aramak, sizi asla mutlu etmeyecektir. Aksine mutsuz olabilmek için ilk şartı gerçekleştirmiş olacaksınız. Çünkü daha fazla şey istemenin asla sonu yoktur. Önemli olan elinizde var olan değerlendirmektir.

Mutlu olmak bir şarta bağlanamaz. Bir metaforla açıklamak gerekirse; Sizlere asla bankaların söylemeyeceği bir şey söyleyeyim; çektiğiniz kredinin taksitleri hiç bitmeyecek. Birini alıp, diğerini kapatacaksınız. Ömrünüz boyunca anlık mutluluğunuzun ve huzurunuzun faizini ödeyeceksiniz. Bu durumun en acı kısmı ise aslında mutlu değilsiniz. Sadece anlık doyumlarınızın doğurabileceği bir huzursuzluğa ve mutsuzluğa yelken açmaktasınız. Sahip olduklarınızla mutlu olmayı öğrenirseniz, mutlu olmayı ertelemez ve bir koşula bağlamazsanız hayat daha kolay olacaktır.

MUTLU pazarlar…