Samsun iş çevreleri, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı büyük kuruluşlar sıralamasında kendisine yer bulan bir işletmemizin zor duruma düşerek iflas erteleme kararını konuşuyor son günlerde.

Kararın firmayı düzlüğe çıkarıp çıkaramayacağı, hangi firma ve kuruluşların bu süreçten etkileneceği başlıca sorular.

Gerek söz konusu firma gerekse firma ile iş yapan kuruluşlar açısından zor bir durum olduğunun bilincindeyim. Bunun içindir ki neden, niçin, nasıl sorularını sormak yerine bu sürecin Samsun ekonomisi için getirebileceği riskleri paylaşmak istiyorum.

Ticaretle uğraşan her iki dedemden ve aile büyüklerimden öğrendiğim en önemli konu, ticaretin güvene dayalı yapıldığı gerçeğidir. Yaptığınız ticarette istediğiniz kadar teminat alın, istediğiniz kadar riskleri minimize edin sonuçta ticareti gerçekleştireceğiniz insana bağlısınız. Kurumsal kuruluşlarda da bu gerçeğin değişmediğini, birebir aynı olduğunu görürsünüz.

Yoğun bir şekilde Samsun iş çevrelerinde bu konunun işlenmesi güven ortamının zedelenmesine, çarkların yavaşlamasına sebep oluyor, olacaktır.

Bunun kimseye faydası yoktur, Samsun açısından en büyük risk budur.

Çiseden nem kapan, ücretli bir vatandaşımıza altı haneli ev kredilerini kolayca verirken esnafı, üreticiyi, girişimciyi iğne deliğinden geçiren finans sektörümüzün alabileceği pozisyon bu durumu daha da zorlaştırabilir.

Asil Nadir’in de dediği gibi “Güneşli havada şemsiye verirken, yağmurlu havada şemsiyeyi geri isterler” sözünü unutmamamız gerekir.

Ciddi bir ekonomik derinliğe sahip olduğuna inandığım ve Samsun için birçok riskleri içeren bu gelişme karşısında başta kamu bankaları ve kuruluşları olmak üzere herkesin ihtiyatlı davranması yerinde olacaktır.

Bu hafta FED (Amerika Merkez Bankası) yapacağı toplantı ile uyguladığı Para Politikaları konusunda kararlarını açıklayacak. Akabinde Avrupa Merkez Bankası ve BRIC ülkeleri bu kararlara yönelik hamlelerini yapacak. Elbette bu gelişmelere karşı bizim Merkez Bankamız da kendi pozisyonunu belirleyecek. Açığa işlem yapanlar açısından zor bir süreç olacak.

Yazımı hazırladığım an itibariyle Brent Petrol Varil fiyatı 37,93 $ seviyelerinde. Özellikle ekonomilerini petrole endeksli gelirlere dayandıran İran , Irak , Azebaycan , Rusya vb. gibi ülkelerle ticaret yapan işletmelerimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Küresel ekonomistlerin açıklamalarına bakılacak olura petroldeki bu fiyatlamanın süreceği yönünde görüşler söz konusu.

İşletmelerimizin dış ticarette mavi okyanusları aramaları ve bütçe gelirleri dengeli olan bölgelere yönelmeleri orta vadede yerinde olacaktır.

Sağlıcakla