Eğitim, kültür, sanat ve bilim insanlarıyla istişarelerimizi sürdürürken fikir platformları kurmamızın yararına inandık. Konuştuklarımız alanlarında kendini kabul ettirmiş kişilerdi. Eserleri, yayınları, araştırmalarıyla fikirdaşları çoğalmış dostlarımıza önerdiğimiz bir projemiz de ortaya çıkmıştı. Onunla ilgili destekleyici görüşler birikti birikti birikti…Bu projenin hayata geçmesi için kamuoyu nasıl oluşur diye sorduk birbirimize. Sonra karar verdik:

İş İçinde Eğitim ve Millî Kültüre Dayalı Sanat Projesinin hayat bulmasına katkı için imza listeleri düzenledik. Çeşitli üniversitelerde konferanslar, sunumlar hazırladık, yayınlar yaptık. Fikirler büyük araştırma kurumlarının da dikkatini çeker hale geldi ve takipçi sayımız 15 binlere yaklaştı ülke genelinde. Aramızda Eğitimle Demokrasi Platformu (EDEP) adını verdiğimiz sivil toplum birliği aldı gidiyor yeni yeni katılımlarla. Memleket sorunları üstüne özet fikirler sosyal medya üzerinde gönülden gönüle, zihinden zihne ulaşıyor sürekli.

Uzlaşma kültürünü içine sindirmiş dava arkadaşlarımızın arasında kısır çekişmelere meydan açabilecek kimse çıkmadı hiç. Sevindirici olan bu. Düşünceler, eleştiriler, çeşit çeşit yorumlar değerlendiren arkadaşlarımız, kimsenin tepkisini çekmeyecek eğitim, kültür, sanat ve bilim birikimlerinin süzgecinden geçirdikleri yeni yeni fikirleri sunuyorlar 81 ildeki insanlarımıza. Çatışmanın ve çözüm sunmayan eleştirinin dışında kalmayı başardık bugüne kadar. Büyük bir sivil toplum birliğinin aydınlatıcılığını armağan ettik değer bilen herkese. Aklın yolu bir felsefesiyle her geçen gün ilerliyoruz.

Son sekiz aylık süreçte memleketim Ünye başta olmak üzere Fatsa, Ordu, Samsun, Amasya gazetelerinde de köşe edindi EDEP fikir dünyası... Derken hemşehrilerimin ilgi ve dayanışmasıyla bir sivil toplum birliği fikri de burada çıkıverdi ortaya. Çoğuyla yakından tanıştığım 23 sivil toplum kuruluşu temsilcileri oy birliğiyle ÜNYE VE ÇEVRESİ SİVİL TOPLUMUN SESİ PLATFORMU oluşturma temel anlayışında uzlaşınca, 5253 Sayılı Kanunun 2/f ve Dernekler Yönetmeliğinin 94. Maddesine göre imzalar atıldı ÜTSO Toplantı Salonu'nda.

Gördüm ki sivil toplum kuruluşları Ünye ve çevre ilçelerin sorunlarına oldukça duyarlı. İstiyorlar ki bireysel sesler yerine sivil toplumun ortak sesi duyulsun ilçelerimiz için. Fikirleri tartışalım birlikteliğimizin oyuna sunalım, halkın sesi olarak doğruların ortaya çıkmasına katkı yapalım.

Aşık Veysel 'Koyun kurt ile gezerdi, fikir başka başka olmasa' diyor ya, insanın fikir başkalığıyla insanı yemesi söz konusu olmamalı. Başka başka fikirler tartışıla tartışıla ortak akıl dayanışmasıyla halkın ortak sesine dönüşmeli. Kimi nalına, kimi mıhına vurmamalı ki güç doğsun.

Kalkınma halkın ortak iradesiyle gerçekleşir. Halkın ortak sesiyle hareket eden bütün yörelerin kalkındığı, ilerlediği açık bir gerçek olarak önümüzde durmuyor mu? Sivil toplum birlikleri asla siyasetle ilgilenmemeli dedi Akkuş, Çaybaşı, İkizce ve Ünye'nin sivil toplum kuruluşları; tek düşüncemiz kalkınma hedefli birlikteliğimiz ve dayanışmamızla fikirlerimizi paylaşarak ortak iradeye ulaşmak, kısaca halkın sesi olmak…

23 gönüllü kuruluş şimdi 27 oldu, inanıyorum ki daha da katılım olacak. Ne mutlu! Sivil toplum birliğinin gücüne ulaşıyor dört ilçemiz, geniş bir aile haline gelerek memleketimizin söz sahibi ilgili ve yetkililerine ortak iradeye ulaştırdığımız fikirlerimizi arz edebilecek.

Bundan kimse rahatsız olmaz. Niye? Çünkü doğrularda uzlaşmaktan başka hiçbir amaç yok. Sivil toplum birliklerinin bu kutsal amacın dışına çıkması ömürlerini bitiriverir. Herkes ben demeyi bir yana bırakır da ilçelerimiz derse ortak iradeyle güzel düşünceler ortaya çıkar, huzur ve dayanışmayla karar mercilerinin de doğru işler yapmasına ışık tutulmuş olur.

Sivil toplum birliği halkın ortak sesidir, bu sesin duyulmasına katkı veren herkese selam olsun. ÜNYE VE ÇEVRESİ SİVİL TOPLUMUN SESİ PLATFORMU memleket ve millet hizmeti için fikir üretmek isteyenlere hayırlı uğurlu olsun! Akkuş, Çaybaşı, İkizce ve Ünye halkına birlik, huzur, başarı ve mutluluk getirsin!