İster küçük ölçekli ol, isterse orta ve büyük ölçekli ol işletmelerimizin kabusudur teminat konusu.

İşlerini büyütebilmek, nakit akışını düzene sokabilmek amacıyla müracaat edilen finans kuruluşlarında, işletmelerimizin karşılaştığı duvarın adıdır teminat. Proje teminatlı kredi anlayışının uygulanmadığı, risk sermayesinin tam anlamıyla devreye alınamadığı ülkemizde, kredi kullanmak isteyen girişimcilerimizin portföyünde yüklüce gayrimenkul stoku bulunması bu nedenledir.

Tarafların birbirine olan güvensizlikleri, aykırı durumların yaşanması durumunda uzayan ve veya sonuçlanamayan tahsilat süreçlerinin beraberinde getirdiği teminat sorunu, işletmelerimizin dış finansman kaynaklarına erişimini güçleştirmektedir.

Ülkemizde sayıları 3 milyona yaklaşan KOBİ'ler için finansmana erişimin kolaylaştırılabilmesi amacıyla 'Taşınır Teminat Sistemi' konusunda çalışmalar yapılıyor. Bankacılık ve finans sektörünün taşınırları teminat olarak almaktaki isteksizliği ve çekincesi karşısında yapılmakta olan çalışmalarla 'Taşınır Sicil Sistemi' kurulması hedefleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Sistemi uygulamak için model kanun olarak Birleşmiş Milletleri (BM) örnek aldıklarını ifade ederek, taşınır teminat sistemi ve bu sistem içinde oluşturulacak sicil sistemi için yeni bir kanun metni hazırlıyoruz. Bu kanun çerçevesinde yeni bir sicil sistemi oluşturulacak ve esnafımız ve KOBİ'ler taşınırlarını kredi başvurusu sırasında buraya kaydederek bu sistem ile esnafın ve KOBİ'lerin kredi çekerken taşınırını teminat gösterebileceğini, ancak aynı taşınırı bir başka bankadan kredi için teminat göstermesinin önüne geçileceğini' söyledi.Söz konusu düzenleme çerçevesinde mahkeme dışı icra yollarına da izin vereceklerini vurgulayan Şimşek, KOBİ'lerin icraya düşen mallarının değerinin yüzde 40'a düştüğünü, mahkeme dışı icra yolunun açılmasıyla taşınırlar varlıkların değerinden satılabileceğini ve bu yolla esnafın zarar etmeyeceğini kaydetti.Bu şekilde icralık bir malın satışının da hızlı ve etkin olacağını ve borcun çabuk kapatılabileceğini anlatan Şimşek, ayrıca sicil sistemi ile zilyetliğin devri olmaksızın taşınırların teminat olarak gösterilebileceğini bildirdi.

Bankacılık sektöründe çalıştığım süreçte, teminat oluşturabilme konusunda sıkıntı çeken işletmelerin üretime dönük taşınırların teminat olarak değerlendirilmesinde de görev almıştım. Gerek taşınırların teminat olarak verilebilmesi, gerekse taşınırların bir sicil sisteminde kayıt altında tutularak aynı taşınırın farklı farklı kuruluşlara teminat verilmesinin engellenebilmesi yerinde bir çalışma olacak, finansal kaynaklara erişimi kolaylaştıracaktır.

Sağlıcakla