Oscar Wilde 'Okumak zorunda olmadığınız halde okuduğunuz şeyler kimliğinizi belirler.' diyor. Okumak bir beyin gelişiminin yanı sıra bir kişilik gelişimi sürecidir. Dolayısıyla dikkatli ve bilinçli yürütülen bir okuma süreci, bir hayatı oluşturuyor. Özellikle roman okurken beynin sağ yarım küresinde mükemmel bir hareketlenme oluşuyor. Beynin sağ yarım küresi, aynı zamanda anılarımızın depolandığı yerdir. Kitap sayfaları beynin sol yarım küresi ile takip edilirken, sağ yarım kürede hayal etme beceresi ile hayat bulur. Kişinin kendisini bu muazzam etkileşimden yoksun bırakması kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür.

Kısaca her şey şöyle gelişiyor; Siz bu siyah satırları okurken, bir anda bir doğada buluyorsunuz kendinizi, bir anda yağmur başlıyor. Çıplak ayaklarınızın altındaki yumuşacık toprağı hissederken, aynı zamanda bastığınız toprağın yemyeşil ağaçlarla birleşmiş kokusunu içinize çekiyorsunuz. Ellerinizi yağmura açıyorsunuz. Kafanızı kaldırdığınızda muhteşem renklere sahip gökkuşağı ile selamlaşıyorsunuz. Hemen karşınızda bir ırmağın dingin akışına kendinizi bırakıyorsunuz... Tebrikler, bu güzellikleri hayal ederken, aynı zamanda yazıyı okumanız ile beyninizde her iki yarımküreyi aynı anda çalıştırdınız. Bu iki yarımküreyi birbirine bağlayan bağ(corpuscallosum) daha da gelişip güçleniyor.

Kitap okumak yaşadığınız bu ömrü milyonlara katlar. Bir romanı okurken, görünürde belki bir odanın içindesinizdir. Ancak, zihninizde geçmişe gidebilir, geleceğe gidebilir, eğer isterseniz şu anda kalabilirsiniz. Kitaplar, bir anda merak ettiğiniz bir ülkede olabilme şansı verir size. Her kitap size başka hayatlar, başka insanlar, başka karakterler tanıtır. Sürekli bir keşif halinde dolanabilirsiniz zihninizde. Kendi kabuğunuzdan sadece gözlerinizi ve hayal gücünüzü kullanarak çıkma şansını elde edersiniz. Farklı hayatlarla tanıştıkça,empati yapabilme yetiniz gelişecek ve çok daha açık fikirli bir insan olacaksınızdır.

Bir de elinize bir şiir kitabı almışsanız sıkı sıkı sarılın ona! Şiirler farklı dünyalardır. Milyonlarca kelimelere eş gelen hislerinizi, duygularınızı, hayatlarınızı, birkaç cümle ile size anlatır. Sizi hayata anlatır, hayatı size anlatır. Birçok insan aynı cümleleri okurken farklı anlamlar çıkarır. Farklı hayatların tek ortak cümlelerini toplar şiirler. Şiir aynı zamanda hayatla kurabileceğiniz en ahenkli melodidir.

Mark Twain der ki; ''Kitaplar başka yerlerde olmak isteyen insanlar içindir.'' Dünya sayfaların arasında… Hayat, elinize aldığınızı sandığınız kitabın aslında kocaman bir dünya olduğunuzu anladığınızda başlar. Romanlar, şiirler, kitaplar, müzikler size kocaman bir dünya sunar. Bir ömüre binlerce ömür sığdırma şansı sunar. Bu şansı kaçırmamanız dileğiyle…