Geçen hafta ödemelerimi yapabilmek için banka şubesine gitmiştim. Müşteri temsilcisi bir yandan benim ödeme işlemlerimi yaparken, bir yandan da kendisine gelen e-postalara bakıyordu.

Hafta sonu 'Karlılık ve Verimlilik Artırma' konulu eğitim varmış, katılmam gerekiyor dedi müşteri temsilcisi. Günümüzde mevduat maliyetlerinde dolayısıyla kredi maliyetlerindeki artış, sektöre yönelik yasal mevzuat düzenlemeleri ve sıkı rekabet, anlaşılan o ki karlılık ve verimliliği öne çıkarmış.

Ülkemizdeki ekonomik gelişmeler ve öngörülerin şekillendiği başlıca sektörlerden bir tanesidir finans ve bankacılık sektörü. Sektörün karlılık ve verimlilik artırmaya yönelik personeli için eğitimler düzenlemesi 2016 yılı için bizlere ipuçları veriyor.

Verimlilik ve karlılık artırma konusunda bakir ve ciddi bir potansiyel içeren fındık üretimini ele alalım.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü verilerine göre dünya genelinde üretilen fındığın yüzde 68'ini Türkiye üretiyor. Daha sonra İtalya, Azerbaycan, Gürcistan ve diğer üretici ülkeler geliyor.

Dünyada fındık tüketiminin tamamına yakın kısmı (%91) Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilmekte ve büyük ölçüde (%80'i) çikolata ve şekerleme sanayinde ham madde olarak kullanılıyor.

Dünya fındık ihracatının son 5 yıllık ortalaması kabuklu fındık karşılığı 675 bin tondur. Bunun %76'sını Türkiye gerçekleştirmektedir.

Dünya fındık üretim ve ihracatının çok önemli bir kısmını Türkiye'nin sağlamasından dolayı, iç piyasada uyguladığı politikaların dünya piyasaları ve fiyatlarına etkisi de fazla olmaktadır. Diğer önemli fındık ihracatçısı ülkeler İtalya, Azerbaycan, Gürcistan, ABD ve İspanya'dır.

Üretici olmamalarına rağmen ithal ettiği fındığı iç veya işlenmiş olarak ihraç eden diğer ülkeler Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve İsviçre'dir.

İşte dikkat çekmek istediğim konu bu. Biz kilosu 4 ABD Dolar'ı civarında ihraç ettiğimiz fındığı, fındık üreticisi olmayan İsviçre kilosu 40 ABD Doları civarında ihraç ediyor.

Nasıl mı?

Çikolata yapıp yurtdışına ihraç ederek.

Fındık ve çikolata arasındaki kilo fiyat farkı yaklaşık 36 ABD Dolar'ı.

İşte ayrıntı burada gizli. Karlılık ve verimliliği artırabilmenin en güzel yolu, katma değeri yüksek ürünler üretebilmektir. Gerçi geçmiş yıllara nazaran kabuklu ve iç fındık ihracatından, kavrulmuş iç fındık, kıyılmış iç fındık, fındık kreması gibi işlenmiş fındık ürünlerine geçtik ama yeterli değil.

Ankara'da, Diyarbakır'da ve Şırnak'ta yapılan terörist saldırıları lanetliyor, hayatını kaybeden güvenlik mensupları ve sivil vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Sağlıcakla