Bahar depresyonu, mevsimsellik göstermesi dışında genel olarak diğer depresyonlara benzer belirtiler taşıyan bir duygu-durum bozukluğudur. Birçok insan, baharın gelmesi ile kendilerini depresif, umutsuz, mutsuz ve yorgun hissedebilir. Aynı zamanda iştahta ve uykuda değişiklikler yaşarlar. Kişiler, sabahları ya erkenden uyanır ya da yataktan kalmak istemiyor olabilir. Bu kişiler, çevrelerinde baharın gelmesiyle mutlu hissedip enerji dolan insanları gördükçe, daha da umutsuzluğa kapılabilirler. Aynı zamanda alerjisi, mide ülseri, kronik migreni, bağırsak problemleri yaşayan insanlar bu bahar döneminden daha çok etkilenebilmektedir. Peki, bahar depresyonunun sebepleri nelerdir?

Bahar dönemlerinde Norepinefrin ve Serotonin olarak adlandırılan nörotransmitterlerin üretim, salınım, geri alınımında anormallikler gözlenir. Sosyal veya çevresel faktörler de depresyon oluşumunda farklı düzeylerde önemli etki oluşturmaktadır. Değişen hava faktörlerinin insana bir yansıması olarak görülebilir. Aslında yeni havaya bir alışma sürecidir. Peki, neler yapılmalı bu dönemde?

Aslında baharla birlikte doğada canlanma ve uyanış başlar. Birçok insanda doğayla uyumlu bu canlılığı hisseder ve yaşar. Bu sebeple bu sıkıntılı dönemin atlatmanın en iyi yolu, doğa ile bir bütün olmaya çalışmak ve doğanın yeniden uyanışına ayak uydurmaktır. Gün ışığını kullanmak bu dönem için çok önemlidir. Açık havada yapılan yürüyüşler vücudunuzu ve hareketliliğinizi size yeniden kazandıracaktır. Gerekli vitaminlerle yapılacak olan düzenli beslenme, düzenli uyku saatleri bu sıkıntılı dönemde en iyi korunma yöntemlerindendir. Hayatta yapmaktan zevk alınan her şeyi listeleyiniz. Hazırladığınız bu listeyi önemseyerek uygulamaya çalışabilirsiniz. Bu sayede, hayattan zevk alma olanağınız daha da artacaktır. Güzel bir müzik, zengin bir kitap ve sevdiklerinizle geçirdiğiniz günler bu sıkıntılı dönemin atlatılmasına katkıda bulunacaktır. Bunların yanı sıra bir uzmandan yardım almak da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Unutulmamalı ki, gülmek kaslarınızı gevşetir ve pozitif bir elektrik oluşumu sağlar. Pozitif insanların hem kalp ritimleri hem de beyin dalgaları daha düzenli çalışır. Bol kahkahalı pazarlar…