Havaların serin olduğu günlerde bir miskinlik duygusu çöker üzerimize.

Ve o rehavetin etkisiyle, güzelim vakitleri betonlar arasında tüketiriz.
Son yıllarda farklı bir kültür alışveriş merkezlerini doldurmak, kafelerde içilen iki bardak çayla keyif sürmek. Ve bir türlü fark edilmez güzellikler, dört duvar arasında kalmaktan.
Ne acıdır ki şehrimizin güzelliklerini de, hep başkalarından dinleriz.
Ayağımızın ucundaki yerlere, yüzlerce kilometre uzaktan gelenleri gördükçe, 'Gidecektik fırsat bulamadık.' bahaneleriyle durumu geçiştiririz. Yaşadığımız şehrin güzellikleri anlatılırken 'Gerçekten dediğiniz kadar güzel mi?' diye şaşkınlığımızı ifade ederiz.
'Bugün olmaz ise yarın gideriz.' sözleriyle hep kandırırız kendimiz.
Gerçek şu ki sanal ortamda sözde güzelliklerle kendimizi tatmin ediyoruz.
Teknolojinin dezavantajı ve esiri olmak da bu olsa gerek...
Ülkeler aşıp güzellikleri görmek için emek sarf edilen günümüzde, kısıldığımız kapandan kurtulup çevremizle kucaklaşamıyoruz. Benzer itiraflar kendim için de geçerli.
Kızılırmak deltası ve kuş cenneti; Samsun il merkezine kırk beş dakika uzaklıkta. Aracı olanların böyle bir alternatifi değerlendirecekken, zamanlarını kapalı mekanlarda geçiştirmesi düşündürür beni.
Geçtiğimiz hafta sonu bu doğa harikası yerleri gezince kendime kızdım; 'Neden görmekte bu kadar geciktim.' diye. Evdekilere 'Şu yerleri gözlerimizle görelim' teklifim aslında kendimize ödüldü.
19 Mayıs İlçemizden yirmi kilometre denize yönelince, doğa sizi kucaklıyor. Yol güzergahında kuşların tanıtım afişleriyle resital başlıyor. Her mevsim yakalanabilecek güzellikleri kaydetmek, rahat bir nefes almak, psikolojik anlamda tedavi olabilmek için hakikaten ayırın zamanınızı buralara dostlar, inanın kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz.
Güzelim Çemrek gölünde şehrin gürültüsünden uzaklaştığınızı hissedin.
Gözetleme kulelerinden çevreyi tararken, bölge haritasını inceleme ihtiyacı duyun.
O gün Bafra'nın kuzeyini elekten geçirirken, farklı mevsimlerde farklı güzelliklerin bölgede yakalanabileceğini tespit ettik.
Su basan ormanları… Suların içinde kalan ağaçlar… Ve daha nice güzellikler...
Üstelik o kadar yakınımızdalar ki, hepsi de sizleri bekliyor.
Bölge çevre düzenlemeleriyle turizme daha fazla kazandırılmaya çalışılıyor. Gelecekte Kızılırmak deltası ve kuş cenneti, doğayı sevenler adına uğranılacak, mesire alanları olarak da insanların nefes alacağı gözde yerler olacağa benziyor.
Manda ve büyükbaş hayvanların sevimli bakışlarına tanık olurken, hayvancılığın ekonomiye katkısını dahi düşündük gezimizde. Yol üzerinde bahçesindeki taze sebzesini satanlarla alışveriş de farklı bir duyguydu. Delta ve kuş cennetinin güzelliğini yaşamak kadar, bölge insanımızla sohbet etme şansını da yakaladığımız güzel bir gündü.
Çevrenizi saran duvarları kırın, doğayla kucaklaşın.
Samsun, çevrendeki güzelliklere sahip çık ve kendin sat, başkası sana satmasın.