Düzenli öğle uykusu anlamına gelen siestanın, hayatın tamamında bu kadar etkin olacağını hiç düşünmezdim. Yunanistan gezimizde gördüğümüz şey sadece bir öğle arası uyku değildi. Baştan sona ona göre ayarlanmış bir yaşam biçimi olmuştu. Siesta saatlerinde, tüm dükkanlar ve devlet daireleri kapanır.

Saat 14:00'te kamu ve özel işyerleri (yeme içme mekanları hariç) kapanıyor. Salı ve perşembe 18.00'de tekrar açılıyor ve 21.00'de kapanıyor. Resmi daireler ise 14.30'dan sonra hiç açılmıyor. İtalya, İspanya hatta Kıbrıs'ta (KKTC dahil) bu sistem geçerli. Yunanistan genelinde dükkanlar pazar günleri tamamen kapalıdır. Hükümet son zamanlarda dükkanların pazar günleri de açık olabilmesi için yasal çalışmalar yapıyor ancak mağaza çalışanlarının tepkisi sürüyor. Atina'nın merkezindeki dükkanlar, bazı büyük mağazalar ve 'çoklu mağazalar' daha uzun süreli çalışma saatlerine sahipler. Marketler hafta içi akşam 21:00′e kadar açıkken, Cumartesi günleri 20:00′ye kadar açık. Bankalar da cuma hariç hafta içi diğer günler 15:00′e kadar, cuma günleri ise 14:30′a kadar hizmet veriyor. Turistik bölgelerdeki dükkanlar ise bu çalışma saatlerinin dışına çıkabiliyor hatta pazar günleri de açık olabiliyor. Lokanta ve kafeteryalar içinse bir kısıtlama yok. Küçük bakkallar da bu çalışma saatlerinin dışına çıkıp, hafta sonları da açık olabiliyor.

Eczaneler de aynı kısıtlamalara tabi, hastaneler de. Saat 15:00′e kadar hizmet veriyorlar. Saat 15:00′ten sonra nöbetçi hastane–eczane bulmak gerekiyor. Yani tüm hastanelerin acil servisi birden açık değil. Saat 15:00′ten sonra hastalandığınızda, hangi hastanenin acil servisinin nöbetçi olduğunu bilmek zorundasınız.

Görünen hep tatil hep tembellik oluyor, oysa size ilginç bir AB istatistiğini (EUROSTAT) verilerine göre yapılmış çalışmayı paylaştığımda durumun böyle olmadığını göreceksiniz.

Avrupa haftalık ortalama çalışma saatleri

AB 27 ülkesi ortalaması olarak 41,8 saat.

Yunanistan'da 43.7

Almanya'da 41.7

Fransa'da 41 saat.

En gelişmiş ülkelerden olan Norveç'te 39.2

Türkiye'de ise 53.7 saat.

Demek ki Türkiye ve Yunanistan inanılanın aksine en fazla çalışan Avrupa ülkesi.

İkide bir kamu çalışanlarına cumartesi-pazar hafta sonu tatilini, hele hele arada bir bayram tatilini çok görmek, bu verilere göre haksızlık olmaktadır. Onlar bu çalışma saatleri ile AB olabiliyorsa, sorunu başka yerlerde aramak lazım. Çalışma saatlerini uluslararası standartların 'en fazla' limitine yakın tutarak, emeği sömürmeye kalkmak, insanları az ücretlerle çok çalıştırmak; hem bir hukuksuzluktur hem de vicdani ve ahlaki bir eksikliktir.

Çok zaman harcayarak değil,

Zamanı nitelikli kullanmak;

Yeni yeni konuşmaya başlayacağımız bir hakikattir artık.

Konuya dönük bağlayacak olursak; siesta aslında bir İspanyol adetidir ve İspanyada çıkmıştır. Meksika ile birlikte Latin ülkelerinde de uygulanmasının nedeni olarak ise, tarihsel süreç içerisinde İspanyolların Güney Amerika'yı sömürgeleştirmesi gösterilmektedir.

Tarihte meydana gelen bu sömürgeleştirme ile birlikte İspanyollara özgü olan siesta kavramı, Latin kültüründeki yerini almış ve bu kültürde de kendine oldukça önemli bir yer edinmeyi başarmıştır. Öyle ki, siesta uygulaması günümüzde İspanyadan çok Latin Amerika ülkelerinde uygulanmaktadır.

Durum ve siesta bundan ibarettir efendim

Güzel günlere uyanın

Sağlıcakla kalın.