n Fahrettin abinin annesinin cenazesine katılmak üzereyken haberim oldu, Samsun’un üreten yüzlerinden Kenan ÖZYILMAZ geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetmişti.

n

n Yakın zaman önce bir araya gelip Samsun’un üretim ve ticaretini konuşmuştuk. Kenan abi yaşamı boyunca Samsun’a iki adet üretim tesisi kazandırmıştı. Biri lokum ve şekerleme imalatı yapan Sultans diğeri ise anahtar teslim hazır beton tesisi ve taş kırma tesisleri yapan Özfen Makina idi. Her iki üretim tesisi de ihracat yapıyor ve yaklaşık 100 kişiyi istihdam ediyordu.

n

n Katılamadığım Endüstri Meslek Lisesi Pilav Gününde dönem arkadaşları Samsun Segman Sanayinin kurucusu Hidayet Hidayetoğlu ve Mak.Müh.Zübeyir ÇAKIR’la birlikte fotoğraf çekilip öğrencilik günlerini andıklarını mezun büyüklerimden dinlemiştim. Evet, rahmetli Kenan ÖZYILMAZ da Endüstri Meslek Lisesinden mezun olup Samsun’un üreten yüzleri arasında yer alan girişimcilerimizdendi.

n

n Kenan Özyılmaz’a Allahtan rahmet biz sevenlerine ve yakınlarına sabır diliyorum.

n

n Samsun’un ve ülkenin çözüm bekleyen önemli sorunlarından bir tanesi Endüstri Meslek ve Teknik Liselerimizin içerisinde bulunduğu durum.

n

n Endüstri Meslek ve Teknik Liselerimizin bölümlerini teknolojik gelişmelere uygun olarak güncelleyebilirsek, teknik altyapısını güçlendirerek eğitim kadrolarını takviye edebilirsek ancak üreten ve sanayileşen bir yapıya ulaşabiliriz.

n

n Samsun’un üreten yüzlerinden RESMAN Cam firmasının kurucusu Mak.Müh.İsmet Tüfek, Samsun Segman Sanayinin kurucusu Hidayet Hidayetoğlu, ABEKA Çeliğin kurucusu Mak. Müh.Zübeyir Çakır, AS Çelik Dökümün kurucusu Turgut Tüfenk, Cazgır Kazan Sanayinin kurucusu Mak.Müh.Orhan Cazgır,Galtek’in kurucuları Elk.Müh.Celil Kurada ve Elk.Müh.Cihat Yılmaz ,Samsun Kazan Sanayi Kurucusu Hamdi Topal, Bilgin Vinçin kurucusu Sami ve Fatih Bilgin , Bahadır Tıbbi Aletler’in kurucusu Ahmet Bahadır ve Aygün Cerrahi Aletler’in kurucusu Mehmet Aygün ilk aklıma gelen Samsun Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirerek iş yaşamına atılan girişimcilerimiz.

n

n Yerinde bir örnek ise abi kardeş Endüstri Meslek Lisesinde eğitim görmüş ve üretim sektörüne yönelmiş MC Filtre Plastik Kalıp Makine ve Filtre Sanayi. Osman ve Hasan Öğüten kardeşlerin kurduğu firma bünyesinde 17 personel istihdam ediliyor. Otomotiv ve Endüstriyel Filtre imalatı yapan firma ürünlerini yurt içine ve endirekt olarak Rusya, Afrika, Almanya, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerine ulaştırıyor.

n

n 2015 Yılında 50 personel istihdamını hedefleyen firma yetkililerden “Nitelikli ara teknik eleman ve altyapısı tamamlanmış üretim arazisi” sorunlarının çözümünü bekliyor.

n

n İthal ikamesine yönelik üretim yaptıklarını ifade eden firma kurucularından Osman Öğüten “Çin’den 15 TL’ye ithal edilen bir ürünü yerli kaynaklarla üreterek yurt içine 13,5 TL’ye verdiklerini” söylerken Çin’den korkulmasına gerek olmadığına da vurgu yapıyor.

n

n Evet değerli okurlar sürdürülebilir bir kalkınmanın temel noktası üretmek ve sanayileşmektir.

n

n İşsizlik sorunun olmadığı, refah seviyesinin yüksek olduğu bölgelere baktığımızda orada üretimin ve sanayinin geliştiğini görüyoruz değil mi?

n