Belki biraz gecikti ama cumartesi günkü izlenimlerimi paylaşmadan geçemeyeceğim.
Sıcak bir hafta sonu, BORSAN'ın yeni fabrikasının açılışındaydık.
1984 yılında başlayan azimle büyüyerek bugün 15 ayrı dalda faaliyet gösteren grup, fabrika, konut, hastane,medya gibi birçok alanda etkinlik yürütüyor.
O gün, Samsun adeta Organize Sanayi Bölgesi'ne akın etmiş.
Açılışı yapılan bu son yatırım,alüminyum kablo üretiminde Türkiye'deki ikinci büyük fabrika konumunda. Açılışta her kesimden davetliler vardı: Bakanlar, valiler, milletvekilleri, siyasetçiler, işadamları, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bayiler, yurtdışından gelen misafirler, sivil toplum örgütü temsilcileri…
Fabrika girişinde mehteran takımıyla karşılanıp sonrasında fabrikanın üçüncü katına yönlendiriliyoruz. İkramlar Borsan'la bütünleşmiş kabloların sarılacağı makaralar üzerinde hoş bir ortamda yapılıyor. Fabrikanın üçüncü katının büyüklüğünden etkilenerek yanımda bulunanlara:'Burası sanırım bir futbol sahasından çok daha büyük.' dedim.
Büyüklüğü, yatırım miktarından da anlamak mümkün: 110 milyon TL.
Yapılan açıklamalardan öğrendik ki fabrika, 21.500 metrekare arsa üzerine üç katlı olarak 40.000 metrekaresi kapalı, 7.500 metrekaresi açık alan şeklinde kurulmuş.
Yapımı ise sekiz ay olarak planlanan fabrika, müthiş bir hızla sekiz ayda tamamlanmış.
Rakamlardaki etkileyicilik bu kadarla da sınırlı değil.BORSAN 65 ülkede kendini gösteriyor.
Üretimin ihracata yönelik katkısı tartışılmaz çünkü müteşebbis bir cebinden öbür cebine aktarmıyor, ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
BORSAN bunlarla da yetinmemiş, ihracat yaptığı ülkelerdeki firmalarla ciddi bir rekabet gücüne erişmiş.
BORSAN'ın ekonomiye istihdam açısından yaptığı katkısını da atlamayalım. Açılışı yapılan fabrika 275 kişiyle üretime başlarken, grup genelde de 2200 kişiye istihdam sağlanmış.
Dünya, ekonomik darboğazları atlatma formülleri ararken, bu yatırım Türkiye için büyük kazanç. Konuşmasında, yatırım yapmak kadar devamını getirmenin önemine değinen BORSAN Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan ÖLMEZ,fabrikaların yapılmasından ziyade marka vurgusundan söz ediyor.
Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa ELİTAŞ:'Bir sonraki gelişimizde fiber optik kablo fabrikasının açılışına geleceğiz."sözleriyle bu yatırımın arkasının geleceğinden emin.
Ve Sayın Adnan Ölmez sahnede bulunan ekibini işaret ederek:'Benim sırrım bu arkadaşlarım.' 'Azmettik buralara kadar geldik, inşallah devamı gelecek.' deyip adeta söz veriyor.
Ülke ekonomisinde önemli bir role sahip BORSAN, hepimizin gururu.
Katkısıyla Samsun'u aşan, ülkemizin güzide firmasıyla ilgili ikinci yazım bu.
Başkası nasıl görür, düşünür bilemem fakat benim gördüklerim, duyduklarım, tespitlerim ve duygularım böyle.
Yolun izin açık olsun BORSAN.