Bir cenaze marşı demagojisi gidiyor son günlerde. Diyanet İşleri Başkanı bile konuya müdahil olmuş. Chopin'in cenaze marşı mı yoksa Itri'nin bayram tekbiri mi?

Aslında biri cenaze marşı, biri bayram tekbiri, adı üstünde.

Frederic Chopin 1810-1849 yılları arasında yaşamış Polonyalı ünlü bir sanatçıdır.Eserlerinden biri de cenaze marşıdır, Avrupa'da tüm resmi cenazelerde onun bestelediği cenaze marşı çalınmış. Bizde ise ilk defa Atatürk öldüğünde çalınmış bu marş.Ardından gelenek haline gelmiş tüm resmi cenaze törenlerinde bu cenaze marşı eşliğinde cenaze töreni yapılıyor. Ne Hristiyan dünyası ne de Müslüman coğrafyası için olmazsa olmaz değildir Chopin'in cenaze marşı.Tanrı emri değildir anlayacağımız... Fakat tüm dünya için ortak bir ritüel halini almış,buradaki itiraz o marş, Hristiyanlar içindir biz Müslümanların ayrı bir cenaze marşı olmalıdır,ayrı bir ritüelimiz olmalıdır ise o da olur! Hristiyanlık Chopin ile var olmadı,onunla da gelişmedi.Chopin'e de indirilmedi!
Gelelim bizim dünyamızın bestekarına; Buhurizade Mustafa Itri (1640-1712)'ye. Bayram tekbiri tüm bayram namazlarında camilerimizde ve çeşitli dini törenlerimizde huşu içinde okunur. Anlamını çok ayrı tutmak gerek ama, müzik açısından oldukça etkilidir biz Türk müzikçileri için... Kulağa da çok hoş gelir müziği bilen ya da bilmeyenler için de.
İkisi arasındaki fark Chopin'in cenaze marşı enstürümantal, Itri'ninki sözlü eserdir.Chopin'inki cenaze marşıdır, Itri'nin ki bayram tekbiridir.İki ayrı kültürdeki üstadın kabul edilmiş iki eseridir, birbirlerinin altarnatifleri değildir,kulvar farklı.
Chopin'in cenaze marşı bando eşliğinde uyum içinde çalınırken, Itri'nin bayram tekbiri bayram namazlarında kaç cemaat varsa o kadar ayrı sesle okunur! Diyanet bu konuya da eğilirse isabetli olur.

Resmi cenaze törenlerinde Chopin'in cenaze marşı bando eşliğinde çalınması geleneği, bizlerde oturmuşsa da halk arasında öyle bir geleneğimiz zaten yok.Aslında Müslüman geleneğinde müzik zaten külliyen yok,kaldı ki cenazede... Bu duruma itiraz edenlerin bayram tekbiri aşkına bakmayın!..

Ne kadar dini kurallar,kaidelerden bahsedilirse edilsin konu siyaset olunca nereden dalacağı belli olmaz istirmarcıların... Yoksa marş olsa ne olur olmasa ne olur,bu konuya değinenler ne yaptığını biliyorlardır aslında. Gündem olsun,birileri ön plana çıksın...
Konu, cenaze törenlerinde müziğin olup olmayacağıdır aslında... Chopin cenazeler için kendince anlam yükleyerek bir müzik oluşturmuş, Itri ise Allah'ın tek olduğunu bir olduğunu terennüm etmiş,notaya dökmüş...Şüphesiz ki Allah birdir...

Ne Chopin'in cenaze marşı ne de Itri'nin bayram tekbiri ayettir, olsa da olur olmasa da.
Bu çağda farklılığımızı ortaya koymak için farklı şeyler yapmak lazım, Allah'ın nimetlerinden yararlanmayı bilmek lazım,öğrenmek lazım,öğretmek lazım...