2002 yılının ilkbaharıydı. Samsun'da üretimle ilgili kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum örgüt yöneticileri ve girişimcilerimizle biraraya gelmiştik.

Konu : Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi tarafından yapılması planlanan bilimsel kongresinin konusunu, amaçlarını aramak Samsun'a ve ülkemize sağlayacağı yararları tartışmak.

Düzenli yapılan arama toplantılarının sonucunda 'Tıbbi Cihazlar Üretimi' konu başlığı benimsendi ve çalışmalar bu yönde devam etti.

2005 yılında ilk kez OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi 'l.Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayi Kongre ve Sergisi'. Sektöre yönelik sivil yapıların (SEİS haricinde) ilgisiz kaldığı kongre, özellikle Ankara'da karşılık bulmuş, sektörün sorunları gündeme gelmeye başlamıştı.

İkinci kongre 2007 yılında yine OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Bu kez sektör sivil yapıları ve üniversiteler ilkine göre daha ilgi göstermişti. Kongrenin devamı yönünde çıkan sonuç bildirisi doğrultusunda üçüncü kongrenin hazırlıkları başlamıştı. Üçüncü kongre 2009 yılında Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Özellikle Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın yurtdışı profesyonel katılımcılarla desteklediği kongre, üreticilerin ilgisinin artmasına sebep olmuştu. Unutamadığım bir anı ise Amerika'dan kongreye katılmak için Samsun'a gelen bir bilim insanının 'Opera binasında bilimsel kongre düzenlemenin fantastikliğini' sorgulaması ise Samsun olarak altyapı eksikliğimizin yüzümüze vurulmasından başka bir şey değildi. Ve son olarak düzenlenen '4. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayi Kongre ve Sergisi' Canik Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Kongre sonrası kongrenin ana teması olan sektörün kümelenmesi fikri doğrultusunda ilimizde MEDİKÜM/MEDKÜM Medikal Kümelenme Derneği kuruldu.

Sektör, sorunlarının ve gelişiminin direkt ilgilisi ve yetkilisi bir yapıya kavuşmuştu.

Merkezi yapı ve bakanlık düzeyinde birçok çalışmalar yapıldı. Mevzuat değişiklikleri ve uygulamalara imza atıldı. Sektör üreticilerinin ihtiyacı olan altyapısı tamamlanmış sanayi parselleri sorununun çözümüne yönelik 'İhtisas Organize Sanayi Bölgesi' oluşturuldu. Süreçte Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'nın taşın altına elini koyması ve süreci birebir takip etmesinin etkisini unutmamak gerek. ÇED süreci tamamlanma aşamasında olan 'İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin yapım sürecine başlanılmasındaki engeller bir bir kalktı.

Geçen cumartesi yine biraraya geldik. TİSKON 2017-5. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayi Kongre ve Sergisi'ni yapıp yapmayacağımızı değerlendirdik. Zira artık Samsunumuzda Kongre Fuar Merkezi faaliyete başlamış, konaklama altyapısı çok basamak yükselerek eskiye göre iyi bir yere gelmişti.

Hazırlık toplantılarına devam etmesi kararı doğrultusunda toplantıya katılamayan bir üreticimize durum bilgisi vermek için aradığımızda Avustralya'da düzenledikleri bir eğitim çalışması nedeniyle gelemediğini, önümüzdeki haftanın tamamında bu ülkede olacağını öğrendik.

Boşuna söylemiyoruz; katma değeri yüksek, inovatif ve gelişmeye en müsait bir sektör 'Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayi' diye. İsviçrelinin içine yerleştirilen implant da Avustralyalının beyin ameliyatında kullanılan cerrahi motor da Samsun'da üretiliyor.

Gelin gelişimlerini, büyümelerini destekleyelim ki ihracatımız artsın, işsizliğimiz azalsın.

Sağlıcakla