Merhaba, bu seferki yazım biraz daha ticaretle uğraşanlara özel diyebiliriz. Öncelikle internet ile alakalı bazı ufak bilgiler size vereyim.

İnternet artık hemen hemen herkesin kullandığı ve neredeyse günün dörtte birlik kısmında aktif olarak var olduğu bir mecradır. İnterneti Türkiye'de ki kullanım neredeyse sosyal medya üzerinden gerçekleşiyor sanılsa da aslında öyle değil.

Bazı reel rakamlar göz atalım isterseniz. 2015 yılı verilerine göre Dünya çapında aktif site sayısı 281.414.052 adettir. 2015 yılında alınan alan adı rakamı ise ( www.siteadresi.com ) gibi 544.978.188 adettir. Yani yılda alınan adlarının yalnızca 5/1 gibi bir rakamına site yapılıp hayata geçirilmektedir.

Bu rakamlar Türkiye'de ise biraz daha farklı. Türkiye'de geçen yıl ( 2015 yılı ) 35 milyon adet alan adı aktifken bunların yalnızca 8 milyon civarında site aktifti. Yani Türkiye'de geçen yıl alınan alan adlarından yalnızca yine 5/1 gibi bir rakamına site yapıldı. Şuanda ise ortalama 9 milyon site Türkiye'de bulunmaktadır. Benim müdürlüğünü yaptığım habergazetesi.com.tr sitesi ise Türkiye'de 8 milyon adet sitede 483. Sırada, Dünya'da 281 milyon aktif sitede 30.716 sıradadır ve sürekli sıralamamız yükselmektedir. Hedefimiz Türkiye'nin en iyi 100 sitesine girmektir J

Neden İnternet Sitesi Yaptırmalıyım?

Aslında bu sorunun cevabı çok basit. İnternet ortamındaki müşterilere ulaşmak ve satışlarınızı arttırmak. Basit bir örnek vermek isterim. Varsayalım siz bir butik işletmecisiniz. Bulunduğunuz sokaktan günde kaç kişi geçiyor? Özellikle Samsun'da ikamet ediyorsanız sokaklarımızın o kadar da işlek olmadığını biliyorsunuzdur. Ya çiftlik caddesine gidip dünya kadar kira ödeyeceksiniz ve satışlarınızı arttıracaksınız yada çiftlik caddesinden geçen kişi sayısının kat kat fazlası olan internet aleminde bir internet sitesi açacaksınız.

Şimdi farklı bir örnek vermek istiyorum. Şimdi elinizde boş bir kova var ve siz kovayı doldurmak için yanınızdan akan nehire bakmıyorsunuz gidip şişe kapağıyla kovayı doldurmaya çalışıyorsunuz. Şimdi kovayı nehire batırmak mı daha mantıklı yoksa kovayı şişe kapağıyla doldurmak mı? Bu yüzden internet sitesi zamanla kova da olur varilde.

Samsun'da Güvenilecek Web Tasarımcı Var Mı?

Evet var. Sizde haklısınız aslında. Zamanında şehir dışından birçok firma geldi ve buradaki firmaların paralarını aldı işi teslim etmedi. Yada ihtiyaç dışı siteler yapıldı veya sadece alan adı ve barındırma hizmeti sağlandı başka bir şey yapmadan kaçtı. Ama şöyle bir bakarsanız bu eskiden yaşananlar aslında kısmen birazda sizin suçunuz değil mi? Siz başka şehirden gelen adama güvenip, kendi memleketinizdeki adama güvenmeyip, işi farklı iş yeri bile var olup olmayan bir firmadan hizmet almanız aslında sizin suçunuz. Samsun'da ki firmaları arayın çağırın veya siz ziyaret edin, oturun noter tasdikli bir sözleşme imzalayın. Herkes sözleşmedeki kurallara uysun. İşlem aslında bu kadar basit. Bu işlemi Samsun'da hangi firmaya giderseniz gidin yapabilirsiniz.

Nasıl Bir Site Yaptırmalıyım?

Bu sizin yaptığınız işle alakalı bir durum. Yukarıda bahsettiğim butik iseniz ufak bir e-ticaret sitesi işinizi görür. Ortalama masrafınız 500 – 5000 TL arasındadır. Sitenizi ücretsiz e-ticaret sitesi kullanıp üzerine lisanslı tema (100 – 300 tl ) alarak bir alan adı ve bir barındırma satın alarak ( 20 – 300 ) işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer bir makine sanayi firmasıysanız siteniz 3 dilli (Türkçe – İngilizce – Rusça) firma ve ürün tanıtım sitesi yaptırabilirsiniz. Ortalama masrafınız 1000 – 3000 TL arasındadır. Diller için eğer personeliniz varsa o çeviri yapsın, eğer yoksa tercümanlarla anlaşıp siteyi 3 dilde internete sunun.

Site Yaptırdım Google'da Nasıl Ön Plana Çıkarım?

Bu konuda herkes seo uzmanlarıyla çalışın dese de benim tavsiyem doğal olmanız. Siteyi aslında ne kadar ön plana çıkartmaya çalışırsan o kadar riske girersin. Bırak site akışına gitsin. Sen her gün siteni güncelle arama motorları zaten seni ön plana çıkaracaktır kuşkun olmasın J. Günde 100 bin kişinin girmesinin önemi yok sizin için. Sizin için önemi olan 5 kişi girsin ve alışveriş yapsın, yada sizi tanısın yeter.

İnternetten Nasıl Para Kazanırım?

Bu konu başlı başına bir derya. Bu konu ile alakalı yığınla kitap var. Eğer siz bu soruyu sorarak bu yazıyı bulduysanız size tavsiyem bu işten vazgeçin. Önce konu ile alakalı eğitimler alın ve sonra detaylı araştırmaya gidin J

Eğer soracağınız sorular varsa [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz. Saygılarımla…