Duygular hayata anlam verme şeklimizi, insanlara karşı tutumumuzu, kendimize bakış açımızı belirler. Kısacası duygular bizim yaşam şeklimizi belirler ya da gelecek çizgimizi oluşturmamızda etki bir rol oynar. Hissedebilme yetimizin sonucunda duygularımızı elde eder ve hayata bu duyguları sunarız. Bu sebeple duygularımız var oluş kalitemizi oluşturur. Bazen duygular yanıltır, bazen tek ve gerçek doğru yolu gösterirler. Ancak değişmeyen bir gerçek vardır: Duyguları olmadan bir insan yaşadığını anlayamaz.

Her duygunun yaşamımızda bir anlamı vardır. Duygularımız ile hayatı anlamlandırabilir. Hissettiğimiz duygulara sahip çıkmayı yeri geldiğinde aktarmayı zamanla öğreniriz. Duygularımız kimi zaman kaçmamızı, kimi zaman mücadele etmemizi, kimi zaman susmamızı çoğu zamansa konuşmamızı sağlar. Bu sebeplerle hayatta var olmamızın en büyük sebebi duygularımızdır. Duygular, bu dünyada bir canlı olarak var olmamızın en büyük kanıtıdır. Tüm bunlara rağmen bazı duyguları kabullenmek, yaşamak, ifade etmek zordur. Çoğu zaman gerçek duygularımızı kendimizden dahi saklarız. Ancak, her şeyin olduğu gibi duygularımızı anlamamızın da bir zamanı vardır. Asla duygularımız yokmuş gibi yaşayamayız. Tek yaptığımız duygularımızı yaşamayı ertelemektir. Bu erteleme hem yaşam kalitemizi, hem ruhsal durumumuz üzerinde büyük tahribatlara sebep olacaktır. Çünkü, ertelenen her duygu zaman içerisinde zedelenerek bir kenara atılır. Kenara atılan zedelenmiş duygular biriktikçe artık kişinin yeni durumlar yaşamasına, hayatını verimli yaşamaya izin vermez. Bunun sonucunda zaman içerisinde bir gün o duygu patlaması gerçekleşir. Bu patlama hem kişinin çevresine hem kendisine büyük zararlar verebilir. Duygularımızı fark edebiliyor olmamız, duygularımıza sahip çıkabiliyor olmamız demektir.

Mükemmel duygu yoktur. En iyi ya da en kötü duygu da yoktur. Bu sebeple duyguları belirli bir kalıba sokamayız. Birçok insan aynı olaylara farklı tepkiler gösterebilir. Bu da duyguların çeşitliliğinden kaynaklanır. Ben her duygunun farklı bir rengi olduğuna inanlardanım. Mükemmellik tek renk olabilir. Ancak duygular bir gökkuşağıdır. Önemli olan bu renklerin kişiye kattığı anlamı hissetmektir. Bu renkleri zamanında ve doğru yerlerde kullanmak, kişinin hayata atfettiği anlamı oluşturur. Gökkuşağı renkleri gibi bir pazar geçirmeniz dileğiyle…