Hüsnü Komiser, halkın çok büyük bir kısmının yakından takip ettiği Arka Sokaklar dizisinin karakterlerinden birisi. Bu karakter zaman içinde dizi içinde çok önemli bir yere sahip oldu ve dizinin izlenmesindeki sebeplerden birisi haline geldi.

Peki Hüsnü Komiserin pazarlama ya da işletmecilikle ile ne alakası var diyebilirsiniz?

Pazarlamada tüketici davranışları altında incelenen en önemli konulardan bir tanesi 'rol model' konusudur. Bu konu davranış bilimcileri ve örgütsel psikoloji çalışan akademisyenler tarafından da çalışılan konulardan bir tanesidir.

İnsanlar toplum içerisinde doğal ortamlarında yaşarken, kendilerine birçok kişiyi rol model olarak alırlar. İnsanoğlu, ilk dünyaya geldiği andan itibaren çocukluk dönemlerinde kendilerine en yakın kişiler olan anne ve babalarını rol model olarak alır. Sonrasında ilkokul dönemlerinde öğretmenlerini bu konuma koymaya başlarlar.

İnsanların yaşları ilerledikten sonra da yaşamlarında yer alan veya onları sosyal çevrelerinde veya genel manada TV gibi mecralar aracılığı ile etkileyen birçok rol model mevcuttur.

Tüketiciler, özellikle TV dizisi gibi oyuncuları kendilerine rol model olarak alır. Onlar gibi giyinmeye onlar gibi konuşmaya onlar gibi davranmaya çalışırlar.

Kenan İmirzalıoğlu'nun oynadığı Miroğlu karakterini kendisine rol model alan çok fazla insan oldu. Hatta bir öğrencim boyu çok kısa olmasına rağmen uzun pardösü giyiyor idi. Bunu neden yaptığını kendisine sorduğumda 'Hocam, akşam Miroğlu'nu izledim' şeklinde cevap almış idim.

Benzer şekilde Kurtlar Vadisi dizisinde Oktay Kaynarca'nın oynadığı Çakır karakteri diziden ayrıldığı zaman hepimizin hatırlayacağı üzere onun adına cenaze namazları kılındı, gazetelere boy boy cenaze ilanları verildi ve adına mevlit okutuldu.

Bu çerçevede düşündüğümüz zaman Arka Sokaklar dizisinde oynayan Hüsnü karakteri vurulduğu zaman Facebook'ta adına cenaze etkinliği düzenlendi ve 100.000 kişiye yakın bir kişi o törene gideceğini tıkladı. Benzer şekilde Twitter'da adına başlıklar açıldı ve en çok konuşulan başlıklardan birisi oldu.

Rol model kullandığımız sosyal medya ile birleştiği zaman etkisi daha yüksek hale geldi. Instagram'da takipçi sayıları bunun en bariz örneklerinden birisidir.

İşletmeler de bu verileri dikkate alarak reklam ve konumlandırma çalışmalarını bu çerçevede yapmaktadır. Hüsnü Komiserin dizide iyi bir aile babası olması, ailesini her şeyden öte tutması onun Bridgestone reklamlarında oynamasına ve aile temasının bu reklamda vurgulanmasına neden olmuştur.

Sizce Hüsnü Komiser öldü mü?