Öfke her insanın yaşadığı önemli ve gerekli bir duygudur. Kişilerin çoğu öfke duygusunu yanlış anlamaktadır. Öfke duygusu, yenilmesi gereken ya da olmaması gereken bir duygu gibi tanımlanmaktadır. Ancak önemli olan öfke duygusunu nasıl kullandığımız ile ilgilidir. Yani bizim kontrol etmemiz gereken öfkelenmek ya da öfkelenmemek değildir. Çünkü öfke duygusu bir insanda yoksa asıl o zaman sorun var demektir. Önemli olan var olan bu öfke duygumuzu nasıl kontrol ettiğimizdir. Öfke duygumuzu nasıl dışa vuracağımız tamamen bizim kontrolümüzdedir.

Öfkelenmek ile öfkeli tepki vermek ile aynı şey değildir. Öfke bir duygudur. Öfkeli hareket etmek ise bir davranıştır. Öfke sanıldığının aksine tamamen zarar verici bir duygu değildir. Öfke, dikkati ve odaklanmamızı sağlar. Amacımız, öfkeyi pozitif yönde kullanmaksa, öfke duygusu yapıcı sonuçlar verir. Aynı zamanda öfke, bir eylem bir amaç üzerinde güç ve inanç sağlar. Duyguları hareketlendirir. Örneğin, eğer amacımız kendimizi, değer verdiğimiz birini ya da yardıma muhtaç birini korumaksa öfke yapıcı bir etkendir. Çünkü öfke kişiyi harekete geçirir. Olumlu amaçlar için kişiye destek sağlar. Bu sebeple önemli olan öfkelenmemek değildir. Önemli olan öfkeyi kontrol etmek ve öfkeyi bir amaca hizmet için yönlendirmektir. Bunu sağlamanın en iyi yolu öncelikle kişinin kendini tanımasıdır. Öfke duygunuzu tanımlamak önemlidir. Peki, bunu nasıl yapacağız?

En çok hangi zamanlarda öfke duyuyorsunuz? Öfkelendiğiniz de baş etme becerileriniz neler? Örneğin; sakinleşmek için müzik dinlemek ya da duşa girmek, yürüyüş yapmak gibi… Öfkelenmenize yol açan tetikleyici uyaranları belirlemek, öfke kontrolü için çok önemlidir. Ayrıca sizin için öfkelenmek ne demektir? Öfkenizin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? Psikolojik ve fizyolojik olarak öfkenin sizde yarattığı belirtiler nelerdir? Örneğin; bağırmak, kalbin çok hızlı atması, titreme, yüz kızarması, vücudun uyuşması… Öfke belirtileri, öfkemizin sınırlarını anlamamıza ve kendimizi kontrol etmemize yardımcı olur.

Unutulmamalıdır ki; öfke duygusunun saldırgan bir eyleme dönüşüp dönüşmeyeceği tamamen bizim elimizdedir. Önemli olan öfkelenmemek değildir. Asıl önemli olan öfke duygusunu yaşamamız sonucunda, tepkilerimizi nasıl kontrol ettiğimizdir.