Yazının başlığını görünce acaba bu neyin kısaltması diye düşünebilirsiniz. Hemen ifade edeyim.

G : Genetik

E : Bilişim Teknolojileri

R: Robotik Sistemler ve kullanımı

N : Nanoteknoloji

Dünya bilim tarihi incelendiğinde söz konusu tarihin birkaç kırılma noktası yaşadığı ve bu kırılmalarda meydana gelen değişimler ile insanlığın da değiştiğini görmekteyiz.

Son yaşanan kırılma da hepimizin tahmin edebileceği gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızda meydana getirdiği değişiklikler.

Gelinen noktada önceki yazılarımda da belirttiğim üzere artık makineler arası iletişim gündemde. 4.5G ile birlikte bunu daha da yakından hissedeceğiz. Sanayi ya da endüstri 4.0 şeklinde de isimlendirilen bu olay ile birlikte hayatımızı yakından etkileyecek 4 temel unsur GERN şeklinde kısaltılabilir.

Dünya akıl almaz şekilde değişiyor. Bu değişim sadece ekonomi alanında değil siyaset alanında, teknoloji alanında ve aklınıza gelebilecek tüm alanlarda bir değişim söz konusu.

Hayatımızı daha 'akıllı' hale geliyor ve gelmeye de devam edecek. 2010 yılında üniversitemize Turkcell Genel Müdür Yardımcısı ve ekibi geldiğinde ve karşılaşabilecek olduğumuz şeyleri bize gösterdiğinde, hepimiz hayranlıkla izledik. Düşünün eve dönerken sizin cep telefonunuza bir kısa mesaj geliyor. Mesajda evde 500 gram salatalık var. Salatalık almak ister misin? Buzdolabının motorunda bir aksama meydana geldi. Sizin için servisi aradım ve servis akşam 20.00'de gelecek ve kontrol edecek.

Veya evde uzanmış TV izliyorsunuz ve akıllı telefonunuzdan aile hekiminize anlık bilgileriniz gidiyor. Nabız ve kan şekeri değerleriniz anlık olarak aile hekiminize ulaştırılıyor.

Evler akıllı hala geldi. Eve gelmeden önce kombi ayarınızı yapıyor ve hatta evde ne olup ne bittiğini saniye saniye öğrenme şansına sahipsiniz.

Şehirler de akıllı hale gelmek için inanılmaz çabalar harcıyor. Bundan sonra önümüzdeki birkaç yıl akıllı şehir kavramını duyacağız, göreceğiz ve yaşayacağız.

Bize düşen ise değişimi önceden görüp kendimizi o nispette de değişime hazır tutmak. Bu çerçevede ya değişimi önceden görüp lider olacağız ya da başkaları önce yapacak ve biz de sonradan onların uygulamalarını alıp kullanacağız ve takipçi olacağız. Seçim bizim.