Sayın okuyucumuzun, 'Müslüman siyaset yapmamalı' sözünü İslamı referans kaynaklarına göre değerlendirmenin gereğine inanıyoruz. Herhangi bir insanı bağlayan en önemli şey, kendisinin bizzat inandığı değerlerdir. Müslümanı bağlayan kaynakların başında öncelikle Kur'an-ı Kerim ile Peygamber(sav)'in söz ve eylemleridir.

Her şeyden önce Peygamberimiz(sav)'in üç önemli görevle gönderildiği noktasında İslam alimleri görüş birliği içindedir.

Birincisi, vahyi tebliğ; ikincisi, vahyin ilkeleri ışığında insanları aydınlatmak, irşad etmek; üçüncüsü ise devlet başkanlığı görevidir.

Bunlardan birincisi, vefatıyla sona ermiş, diğerleri ise ümmetine intikal etmiştir. Nitekim, kendilerinin vefatının ardından Sahabe O 'nu defnetmeden önce ,hemen devlet başkanlarını(halifeyi) seçmişlerdir.

Siyaset, devlet ve memleket yönetme sanatı olduğuna göre o zaman bir buçuk milyarlık İslam dünyası için Müslüman olmayan siyasetçi yani yönetici bulmak durumundayız. Ya da siyaset yapan her Müslümanı, İslamın dışına iteceğiz. Tıpkı papazların bir dönem imparatorları aforoz ettikleri gibi dinden çıkmış kabul edeceğiz ki, bu mümkün değildir.

İslam dini inanç, ahlak ve hukuku ile komple bir sistemdir. Hayatın tüm alanlarıyla ilgili birbirinden ayrılmaz ve bölünmez temel hükümler koymuştur. İslamın bu temel hükümlerinin bir kısmına inanıp bir kısmına inanmamak tamamına inanmamak ve reddetmek anlamına gelir(Bakara,85).. Bu nedenledir ki, devlet yönetimi ve başkanlığı , İslamın namaz ve oruç gibi farz ibadetlerinden ayrı düşünülemez. Mevcut durum, İslamın istediği durum değildir.

Müslümanlar Kur'an-ı Kerim'de, 'Allah'a ve Peygambere itaate çağrılırken aynı yerde meşru ve hukuki devlet başkanına da itaate çağrılmaktadırlar.

İslamda devlet başkanlığı kurumu olduğu kadar aynı zamanda görevleri de önemle vurgulanmıştır. Örneğin; ' Onlar, ( o Müminlerdir ki) eğer kendilerine yeryüzünde bir iktidar mevkii verirsek dosdoğru namazı kılarlar, zekatı verirler, iyiliği emrederler, kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar, Bütün işlerin akıbeti sonunda Allah'a döner.'(Hac, 41).

Müslümanların siyaset yapmaması demek, devlet yönetmemeleri demektir. O zaman da devlet kurmalarına, vatan edinmelerine ve bu uğurda ölmelerine de gerek kalmaz .

Vatanları ve devletleri için ölen Müslümanlar o zaman da Müslüman olmayan yöneticiler için ölmüş olurlar. Gerek Kur'an-ı Kerim'de ve gerekse Hadis-i Şeriflerde Müslümanların hiçbir şekilde Müslüman olmayanlara itaat etmemeleri emredilmiştir. Bugünkü durumla kıyas etmiyoruz.

Değerli eğitimci sayın okuyucumun Müslüman siyasetçilerin siyaset mesleğini kirletmemeleri gerektiği konusunda hemfikirim. Herkesten çok dikkatli olmaları gerekir. Selam ve sevgi ile…