n
n
n
n Toprağa düşen tohum gerekli ortam oluşunca çimlenmeye, kök salmaya, büyümeye başlar.
n
n İnsan da böyledir. Okula başlar, önce okumayı öğrenir. Hayata bir pencere açar. Oradan dışarıya, yaşamın kendi fotoğraf karelerine, emar filmi çekilmiş gibi, bakmaya başlar. Hergün değişik fikirler edinir. İnsanları, içinde yaşadığı toplumu , dünyayı ve değişik kültürleri tanımaya başlar. Televizyon ve internet sayesinde hergün dünyayı dolaşır. Çevresinde ve dünyada cereyan eden olaylar hakkında bilgi sahibi olur. Kültürü, bilgisi arttıkça kendine göre bir fikir dünyası oluşur.Daha bilinçli bir insan olmuştur artık. Hadiselere bakışı sığ değildir. Yüzeysellik onun dünyasında yer edinememiştir. Bir şeyin aslını, doğrusunu öğrenmeden yapamaz. Doldurma fikirleri yoktur. Yenen besin gibi beynine işlemiştir fikirler. Elmadaki tat gibi, biberdeki acı gibi olmuştur fikirler artık onun için...Hiçbirşey onu rahatsız etmez. Her şeyin en güzeline ulaşmayı yaşam biçimi kabul etmiştir. Hayata bakış açısının temel dayanağı: insan olmuştur. İnsanı ön plana almayan hiçbir fikir ve düşünce bir şey ifade etmez onun için. Hakikati araştırır. Doğru olanın peşinden koşar. Her türlü çiçekten arının bal yapması gibi o da değişik fikirlerden beslenerek gıdasını alır.
n
n Her insan çevresinden, yaşadığı toplumdan etkilenir. Bu etkilenme kişiye göre değişiklik gösterir. İnsan düşünen, hisseden bir varlıktır. Aksini düşünmek mümkün değildir.
n
n Atalarımız Bin bir bahar görse de taş yeşermez demiştir. Yeşermeyen, etkilenmeyen, kendini geliştirmeyen insana ne demeli?
n
n İnsan baharın yeşermesi gibi aklıyla, fikriyle her zaman kendini yenilemek zorundadır. Yoksa fikirleri çölleşir; kalbi taşlaşır.
n
n Bu, yaşarken insanın ölümü demektir.
n
n Ömer PAMUK
n
n
n
n --
n
n
n
n

n

n