BIST 100 endeksi altında işlem gören ve bilanço açıklama dönemi kapsamında finansal sonuçlarını paylaşan 95 şirketten 76'sı geçen yıl net kar elde etti. Kalan 19 şirket ise net zarar yazdığını duyurdu.

Ekonomi iyi de gitse, kötü de gitse demek ki kazanan hep bankacılık ve finans sektörü.

İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Ereğli Demir ve Çelik, Koç Holding, Yapı ve Kredi Bankası, VakıfBank, İskenderun Demir ve Çelik, Türk Hava Yolları (THY), Sabancı Holding, Tüpraş, Doğan Holding, Halk Bankası, Şişecam, Aselsan, Turkcell, Ford Otosan, Enka İnşaat, Soda Sanayii, TAV Havalimanları, Tekfen Holding, Tofaş, Emlak Konut, BİM ve Koza Altın olmak üzere 25 şirketin net karı 1 milyar liranın üzerinde gerçekleşirken en fazla net zararı ise 1 milyar 391 milyon lirayla Türk Telekom açıkladı.

En fazla kar eden şirketler sıralamasında ilk on sırasının beşini bankacılık ve finans sektörü aldı. İş Bankası en çok net kar eden şirketler sıralamasında birinci sırada yer alırken, Garanti Bankası ikinci Akbank üçüncü, Yapı ve Kredi Bankası altıncı ve Vakıfbank yedinci sırada yer aldı.

Teknoloji Şirketleri ABD ve Çin Hakimiyetinde

Ülkemizdeki gelişmeler böyle iken dünya nereye evriliyor sorusunu sorduğumuzda, Sanayi 4.0 ve teknoloji şirketleri öne çıkıyor. Mary Meeker'in 'İnternet Trendleri 2018' raporu aslında küresel gidişatı ve süreci yönetenleri de ortaya koyuyor. Küresel olarak en büyük 20 teknoloji şirketinin 12'si ABD merkezli, geri kalan 8'i ise Çin merkezli. Yani ilk 20 şirket içerisinde ABD ve Çin dışında hiçbir ülkenin şirketi bulunmuyor!...

Neoliberal ekonomi ile sosyalist piyasa ekonomisinin teknoloji şirketleri ligindeki amansız rekabeti göze çarpıyor. 20 Teknoloji Şirketinin ilk sıralarını Apple, Amazon, Alphabet (Google çatı şirketi), Microsoft, Facebook, Alibaba, Tencent, Netflix, Ant Financial, Salesforce paylaşıyor.

Sanayi 4.0

Sanayi 4.0 süreciyle geleceğin ekonomileri; katma değeri yüksek, teknoloji şirketleriyle küresel ekonomiden aldıkları payı artıracaklar. Gelişmiş ülkelerinin neredeyse tamamı geleceğe dair öngörü, strateji ve planlarını bu doğrultuda yaparak hareket ediyorlar. Ülkemizin 2014 yılında 1,59 USD/Kg olan ihracat/kg tutarının, 2015 yılında 1,44 USD/Kg'a , 2016 yılında 1,37 USD/Kg'a ve 2017 yılında 1,36 USD/Kg'a gerilemesi üzerinde düşünülesi bir durum!..(¹)

Kas Gücü Sektörler ile Orta Gelir Tuzağı'ndan kurtulamayacağımızı, kişi başı gelirimizi on bin dolar mertebelerinden yirmi, yirmi beş bin dolarlar mertebelerine taşıyamayacağımızı toplumun tüm kesimi biliyor.

Peki neden olmuyor?..

Sağlıcakla

(¹) Özcan Kadıoğlu , Dünya Gazetesi , 4.4.2018