Turizm, sektör itibariyle 56 sektörü yakından etkileyen bir sektördür. Bir konaklama tesisi yapmak ve hizmete sokmak istediğinizde yapacağınız etkileri bir düşünün. Perdecisinden çatak bıçak satana tekstil ürünleri satan işletmeden dekorasyon malzemeleri satan işletmelere kadar birçok sektörü yakından etkiliyor.

İnşaat ve gıda sektörlerini de işin içerisine koyduğumuz zaman yapılan etkinin değeri ve miktarı da daha belirgin hale geliyor.

Türkiye Rus uçağını düşürdüğü tarihten bu yana kadar belirgin bir şekilde ekonomik olarak kötü günler geçiriyor. Özellikler turizm ve narenciye sektörü bu sektörler içerisinde en çok göze çarpanlar.

Doluluk oranlarının çok düşük olması tesis sahiplerinin ciddi şekilde kara kara düşündürüyor. İspanya'da ülke çapında 200 otel varken, bizde sadece Antalya'da 5 yıldızlı otel sayısı bu rakamın üzerinde.

5 yıldızlı bir otelin oda maliyetinin yaklaşık 30.000-40.000 Avro seviyelerinde olduğunu düşündüğümüzde sektörün ne kadar acı çektiğini görmek son derece mümkün.

Ekonomik olarak bunalımda olan turizm sektörünün gördüğü zararı sadece konaklama tesislerinin doluluk oranlarına bakmak yeterli olmayacaktır.

Turizmin en büyük etkilerinden bir tanesi turizmin özelliğinden kaynaklanan ihracat etkisi. Yani başka bir deyişle turizm ödemeler dengesi açısından önemli bir kalem. Hep söylenildiği gibi bacasız sanayi olan turizm aslında ülkemiz açısından da önemli bir döviz girdisi kalemi.

Bu açılardan da düşündüğümüzde ödemeler dengesinde önemli bir kalem ülkemiz aleyhine durumdadır. Bu durumun kötü olması, bizim açık miktarımızın artmasına neden olacaktır.

Açık miktarının artacak olması, aynı zamanda döviz fiyatlarına da etki edecektir. Turizmin başlangıç maliyetlerinin çok yüksek ve buna bağlı olarak yatırımcıların katlanmak durumunda oldukları maliyetler de fazla olunca dövizde yükselme kaçınılmaz olacaktır.

Sosyal etkileri ile beraber düşündüğümüzde negatif bir durumun ortaya çıkacağı son derece aşikar. Bu dönem turizmci açısından kötü bir dönem olduğu kesin. Umarım önümüzdeki yıl kötü geçmez. Aksi halde bundan en fazla etkilenecek olan bu sektörde çalışan 1.000.000 'un üzerinde çalışan kişi ve ailesinin olacaktır. Zincirleme olarak diğer sektörleri de düşündüğümüzde etkinin büyüklüğü daha vahim hale gelebilir.