Geçen hafta OMÜ Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu'nun mezuniyet törenine katıldım. Protokolden törene yeterince ilgi olmamasına karşın, iş dünyası iyi bir katılım örneği gösterdi.

Tören öncesi ve sonrası yapılan sohbetlerde mezunların işe yerleşme oranının yüksekliği ve iş dünyası ile olan işbirliklerine sık sık değinildi.

Endüstri 4.0'ın konuşulduğu günümüz dünyasında, nitelikli ara teknik elemanların önemi, günden güne artıyor. Bu öneme ve talebe rağmen ülkemizde nitelikli teknik personel arzında ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Ortaöğretimini Samsun Endüstri Meslek Lisesi'nde tamamlamış biri olarak konunun ülkemizin gelişimi açısından ne kadar önemli ne kadar öncelikli olduğunu biliyorum.

Onbeş yaşındayken Samsun Endüstri Meslek Lisesi'nde, belki babamın emekli ikramiyesiyle satın alamayacağı Torna Tezgahlarında, Krank Taşlama Tezgahlarında vb. eğitim görüyor, pratik yapıyordum. Ailemizin otomobili olmamasına rağmen onların bakım onarımlarını yapıp, testlerinde bulunuyorduk. O dönem pratiğe dayalı oluşan özgüvenimizin farkına üniversite yıllarında ve çalışma hayatına atıldığımızda vardık.

Üniversitede Mühendislik derslerinde anlatılan sistemleri çok kolayca kavrayıp, yetersiz laboratuvar ortamlarımıza rağmen hayal edebiliyorduk. Gerçi üniversite yıllarında matematik ve fizikten çektiğimiz çileler doktora tezi olur ama o ayrı bir yazı konusu.

Sonuç itibariyle ülkemizin imalat sanayi kapasitesinin gelişmesi, katma değeri yüksek ürünler üreterek sürdürülebilir bir refah seviyesini yakalayabilmesi için nitelikli ara teknik personel sorununu çözmesi gerekiyor.

Soru: Ülkemizde ara teknik personeller nerede yetişir?

Cevap: Endüstri meslek ve teknik liselerde , üniversitelerin meslek yüksekokullarında.

Soruna bu kadar yalın baktığımızda çözümün hiç de zor olmadığını görebiliyoruz.

Endüstri meslek liselerinin pratik eğitimini analitik eğitimle takviye ettiğimizde, mezunların eğitimlerini devam ettirmek istemeleri durumunda gerekli destek mekanizmasını oluşturduğumuzda, okulların fiziki ve donanımsal altyapısını güçlendirdiğimizde, yılgınlıkları dışa vurmuş eğitmen kadrosunun tekrar eski günlerine dönerek birer başarı hikayesi yazmaya başlayacağından şüphem yoktur.

AKSA Karadeniz , As Çelik, Aygün Cerrahi Aletler , Bahadır Tıbbi Aletler, Babacan Plastik, Bilgin Çelik Halat , Cazgır Kazan Sanayi, Filiz Helva , Özfen Makina , Resman Cam , Özbeyoğlu Kuruyemiş , Samsun Segman Sanayi , Samsun Kazan Sanayi, SİMPA Ticaret, TELPA Elektronik, (İsmini hatırlayamadıklarım için özür dilerim.) başarı hikayelerini yazarken altında Endüstri Meslek Liseleri ve Teknik Liseler gerçeği vardır.

'Meslek Lisesi, Memleket Meselesi' gerçeğini tekrar hatırlatmak istedim.

Sağlıcakla