Geçen hafta yaşlılar ve çocuklar arasındaki benzerliklerden bahsetmiştik. Yaşlıların bakımları, korunmaya muhtaç olmaları hususunda en az çocuklar-bebekler kadar önemli ve zaruri olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Peki, bu bakım ve koruma nasıl olmalıdır?

Yaşlılığın kronolojik, biyolojik, psikolojik ve sosyal olmak üzere pek çok boyutu bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler, yaşlı olarak kabul edilir. Yaşlılığın sadece kronolojik yaşlanma kavramı kapsamında değerlendirilmesi eksik bir yaklaşım olduğundan dolayı biyolojik, psikolojik, sosyal yaşlanma gibi diğer tanımların da dikkate alınması son derece önemlidir. Yaşlı bakımını en çok zorlayan durum demans tarzı hastalıklara sahip olan yaşlı insanlardır. Bu tarz hastalıklarda profesyonel bir bakım gerekmektedir.

Bakım hizmeti yaşlı kişilerin yaşam kalitesini artırır. İşlevselliğini ve hatıralarını kaybetmiş yaşlı insanların bakımları, oldukça önemlidir. İşlevselliğini kaybetmiş ya da kaybetmek üzere olan yaşlı insanların ilaç düzenleri, her gün yapılması gereken egzersizleri, psikolojik muayeneleri, rutin yapılması gereken sağlık kontrolleri, yemek, uyku ve tuvalet bakımlarının takibi gibi özel durumlar çoğu zaman evde bakım için uygun değildir. Aynı zaman aynı yaşlarda olan kişilerin birbirleri ile etkileşimleri ve kendilerini yalnız ve eksik hissetmemeleri sebebiyle çoğu zaman evde bakımlar yaşlı insanlar için uygun değildir. Yaşlı koruyucu bakım hizmeti veren birçok kurum ülkemizde bulunmaktadır. Bu kurumlar vicdanı sorgulayan bir kurum olarak kulağa pek hoş gelmeyebilir. Ancak YAŞLI BAKIMI BİR HAYIRSEVERLİK YA DA VİCDAN MUHAKEMESİ DEĞİL, PROFESYONEL BİR HİZMETTİR. Belirli zamanlarda ev izinleri olan bu bakımevleri hasta olan yaşlı kişiler için kalan zamanlarının kaliteli ve işlevsel geçmesi açısından çok önemlidir. Özellikle demans türü hastalıkları olan yaşlılar için bu bakımevleri tehlike önleyici merkezlerdir. Çünkü bu bakım merkezleri içerisinde bakıma gereksinimi olan yaşlıya özgür hissettiği, akranları ile birlikte olduğu bir hizmet sunulmaktadır. Aynı zamanda bu bakımevlerinde yaşlı kişilerin sürekli ihtiyacı olan sağlık görevlileri (Doktor, hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen…) bulunmaktadır. Aynı hizmetler demans tarzı hastalıklara sahip olmayan yaşlılar için evde de özel olarak verilmektedir. Evsel bakım mı yoksa bir yaşlı bakım merkezinin mi tercih edileceği yaşlı kişinin hastalık durumuna göre değerlendirilmelidir.

Bu tarz konular kulağa her ne kadar hoş gelmese de ''Hayır ben annemi-babamı asla oralara bırakmam ya da kimseye baktırmam kendim bakarım'' tarzı düşünseniz de bir gerçek var ki; önemli olan siz değilsiniz. Sizin vicdan sorgulamanız değil. Önemli olan yaşlı bakımının en doğru şekilde yapılmasıdır.